Prejemnik Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2013 dr. Andraž Teršek

datum: 20.01.2014

kategorija: Novice

 

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija je za leto 2013 imenovala Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju. Tokrajšnji prejemnik prestižnega priznanja je dr. Andraž Teršek, družboslovec, humanist in pravoslovec ter predavatelj na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti.

Na predlog predlagateljice dekanje UP PEF prof. dr. Mare Cotič je Slovenska fundacija znanosti dr. Andražu Teršku na slovesni akademiji Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije, ki je 16. januarja 2014 potekala v Prešernovi dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani, podelila priznanje »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za leto 2013.

Dr. Andraž Teršek se je posebej v zadnjih treh letih uveljavil kot pristen in prepričljiv javni uporabnik kritičnega uma. Je pravnik in komunikator znanosti, ki na duhovit, samonikel in na privlačen način postavlja pravo v funkcijo uresničevanja razumnosti, logike, etike in temeljne pravičnosti v družbenem življenju. V zadnjem obdobju je dr. Teršek kakovost svojega dela in družbene vloge kritičnega intelektualca dokazal tudi s številnimi članki na teme, ki so bile ali so še vedno v družbi najbolj pereče in aktualne. Gre predvsem za teme o vladavini prava, pravni kulturi, ustavni demokraciji in različnih vprašanjih človekovih pravic. Posebej odločen in neomajen je pri razkrivanju pravih vzrokov za slabo delovanje pravnega sistema. V zadnjih letih se trudi tudi za interdisciplinarno preseganje mej med znanstvenimi disciplinami in za gojenje enotne znanosti.

Prejemniku priznanja iskreno čestitamo!

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino