Nagrado IBBY 2014 prejela dr. Aksinja Kermauner

datum: 28.11.2014

kategorija: Novice


Ljubljana, 28. 11. 2014 - Slovenska sekcija IBBY je ponovno podeljevala priznanja za izjemne
dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Nagrado je prejela tudi dr. Aksinja Kermauner, predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

Slovenska sekcija IBBY je združenje slovenskih avtorjev (književnih in likovnih ustvarjalcev ter prevajalcev) mladinske književnosti in njihovih stanovskih združenj, strokovnjakov s področja mladinske književnosti, knjižnic, založnikov, knjižničarjev in vseh drugih, ki književnost posredujejo mladim. Že peto leto zapored so podelili priznanja promotorjem mladinske književnosti in branja. Podelitev je potekala 28. novembra 2014 na Slovenskem knjižnem sejmu, in sicer na skupni prireditvi slovenske sekcije IBBY, Društva bralna značka Slovenije (ZPMS) in revije Otrok in knjiga.  

Letošnja dobitnica nagrade je dr. Aksinja Kermauner, slovenska pisateljica, pesnica in tiflopedagoginja ter predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Za otroke in mladino je napisala 15 knjig, predvsem na temo slabovidnosti in slepote. Izdala je prvo slovensko avtorsko tipano slikanico Snežna roža (2005). Poleg tega je avtorica spremnih besed h knjigam s tega področja, strokovnih in poljudnih člankov ter besedil pesmi glasbene skupine Slepi potnik. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad in priznanj, med drugim sta njeni tipani slikanici Snežna roža (2005) in Žiga špaget gre v širni svet (2011) sprejeti v IBBY zbirko knjig za otroke s posebnimi potrebami. Leta 2010 je prejela plaketo Antona Skale, tj. najvišje priznanje Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov. Vodi projekte za sencibilizacijo okolja in inkluzijo otrok s posebnimi potrebami »Tipana slikanica v vsako slovensko knjižnico, vrtec, šolo«, »Knjiga v škatli« in »Radovedni prstki«. Je podpredsednica Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije, predsednica mladinske sekcije Društva slovenskih pisateljev, predsednica Upravnega odbora Bralnega društva Slovenije in aktivna članica slovenske sekcije IBBY. Zelo aktivna je tudi v mednarodnem prostoru, saj se je v zadnjih letih udeležila veliko mednarodnih strokovnih srečanj s področja mladinske književnosti in branja in 34. kongresa IBBA v Ciudad de Mexicu.  

Izdelke njenih študentov Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, kot so tipne slikanice, prilagojene igrače, družabne igre in specialni učni pripomočki za slepe in slabovidne otroke, si lahko do 1. decembra 2014 ogledate na razstavi Sled do besed, ki je postavljena v prostorih Oddelka za mlade bralce Osrednji knjižnici Srečka Vilharja na Verdijevi ulici 2 v Kopru.  

Nagrajenki iskreno čestitamo!

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino