Dr. Andraž Teršek z nagovorom sodeloval na sprejemu ob dnevu človekovih pravic

datum: 12.12.2014

kategorija: Novice


Ljubljana, 10. december 2014 - Predsednik republike g. Borut Pahor je ob dnevu človekovih pravic in ob 20. obletnici Varuha človekovih pravic Republike Slovenije priredil sprejem v Predsedniški palači. Ob tem je poudaril, da na ta dan »slavimo Svetovni dan človekovih pravic, saj je bila na današnji dan pred 66 leti sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic. Hkrati praznujemo tudi 20. obletnico institucije Varuha človekovih pravic v Republiki Sloveniji.« Zato je prav na ta dan v Predsedniški palači pripravil svečanost, s katero je slovesno obeležil oba dosežka.

Predsednik republike se je uvodoma zahvalil dosedanjima varuhinjama in varuhoma za njihovo skrb in prispevek k izboljšanju človekovih pravic v naši državi ter jim čestital, da si je vsak med njimi po svojih najboljših močeh prizadeval za uspešno delo institucije Varuha človekovih pravic RS ter tako prispeval k rasti njenega ugleda ter stvarne moči. V zahvali je predsednik Pahor poudaril, da "ob 20. obletnici delovanja Varuha lahko brez tveganja ocenimo, da je bila vpeljava institucije v slovenski politični in pravni red smiselna in koristna." Vse nekdanje Varuhe je poprosil, da s svojimi dobrimi in slabimi izkušnjami pomagajo pri nadaljevanju uspešnega dela institucije, ki ima nenadomestljiv pomen v okviru moderne politične in pravne države. Predsednik je svoj nagovor sklenil z zavezo, da sprejema za dolžnost, da se kot najvišji predstavnik države obveže k spoštovanju priporočil Varuha in se vede v skladu z njimi.

Na slovesnosti je gospa Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic od leta 2013, predstavila dvajset let delovanja institucije, predsedniku republike pa svečano predala publikacijo z naslovom 20 let delovanja Varuha človekovih pravic RS /1994 – 2014/.

Dan človekovih pravic Teršek

Slovesnost se je nadaljevala z nagovorom dr. Andraža Terška z naslovom "K praksi pravičnosti v demokraciji človekovih pravic." V njem je dr. Teršek izrisal pomen človekovih pravic in svoboščin za slovensko ustavno demokracijo, utemeljeno kot temeljski model ustavne demokracije. Poudaril je pomen politično modrega, strokovno premišljenega, dobrovernega in družbeno odgovornega razpravljanja ne le med vsemi oblastnimi organi in institucijami, ampak tudi v vseh sferah družbe. Takšno ustvarjanje t.im. razpravne ustavne države je izpostavil kot nujni pogoj za odlično sodelovanje med odločevalci in kot nepogrešljiv vidik zaščite pravice državljanov do politične subjektivitete v razpravni ustavni demokraciji.

Povezava:
www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/24EEB0110B2BD39AC1257DAA004A3E52?

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino