Srečanje z Damijanom Stepančičem, ilustratorjem

datum: 23.03.2016

kategorija: Novice


V petek, 25. marca 2016, bo Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem obiskal
Damijan Stepančič, likovni umetnik, ki ga poznamo po številnih ilustracijah leposlovnih, revialnih, učbeniških in drugih mladinskih besedil.

Naj med temi naštejemo nekaj najbolj znanih, denimo avtorsko slikanico Zgodba o sidru, pa tiste, ki jih je ustvaril v sodelovanju s Petrom Svetino (Čudežni prstan, Kako je Jaromil iskal srečo, Modrost nilskih konjev, Ropotarna, Kako zorijo Ježevci) in Lucijo Stepančič (Anton!, Na otoku zakladov, Martinček in dinozavri, Kaj nam govorijo besede, Kako so videli svet). Prejel je veliko pomembnih nagrad, med drugimi priznanje Hinka Smrekarja, Levstikovo nagrado, nagrado Kristine Brenkove, uvrstitev na častno listo IBBY. Stepančič, ki pravi, da je srečen, ker lahko neprestano sodeluje z dobrimi literati in da je temelj kvalitetne ilustracije natančno branje med vrsticami, je o svojem ustvarjanju v intervjuju za časnik Nedelo povedal: »Veliko razmišljam, opazujem in čakam tisti trenutek, ko se mi stvari postavijo v konstelacijo, potem planem. Zelo zenovsko. Možgani meljejo ves čas. Jaz se ne morem štempljati in pozabiti. Črte na cesti lahko postanejo zgodba za slikanico. Moja slikanica Sidro je nastajala več let. Počasi zbiram fragmente. Vse je pomembno, vse držim v glavi. Ne maram površnosti in stvari, ki so narejene na prvo žogo. Sam sebi gledam čez ramo, da ne bi zdrsnil v stereotipe, se nadzorujem in ocenjujem.«

Damijan Stepančič se bo s študenti prvega letnika programa Razredni pouk srečal ob 10.00, v predavalnici P5 (II. nadstropje, Cankarjeva 5, Koper).

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino