Živim umetnost - Sprehod po programu solističnega koncerta Marka Hatlaka

datum: 04.04.2018

kategorija: Novice


Živim umetnost je cikel umetniških dogodkov in strokovnih srečanj, ki se izvajajo v okviru projekta Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo (SKUM) in Centra za umetnost in oblikovanje UP PEF. Namen cikla je umetnost doživeti, jo spoznati in uzavestiti ter živeti v skupnem utripu z njo. Ob tem iskati in razvijati načine za njeno posredovanje in sprejemanje. Dogodke organizira in vodi UP PEF v sodelovanju z Vrtcem Koper, konzorcijskim partnerjem v projektu SKUM.

Spoštovani učitelji in cenjeni študentje, vljudno vabljeni, da živimo umetnost skupaj z umetniki, s kulturnimi ustanovami in sodelavci v projektu SKUM.

Dekanja UP PEF                                                                                
prof. dr. Mara Cotič                                                                            

Vodja projekta SKUM
prof. dr. Bogdana Borota


Vabilo na prvi dogodek iz cikla Živim umetnost
UP PEF, ponedeljek, 9. april 2018, ob 17.00

LOGO skum

Predavalnica P5 (II. nadstropje), Sprehod po programu solističnega koncerta Marka Hatlaka
Muzikologinja Helena Filipčič Gardina nas bo popeljala skozi zanimivosti koncertnega programa Marka Hatlaka, izvrstnega primorskega koncertanta, ki s harmoniko navdušuje slovenske in evropske odre z vrhunskimi izvedbami glasbe raznovrstnih slogov. Koncert iz cikla Amabile z muzejem, ki ga organizira Društvo prijateljev glasbe v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem, in bo izveden v Pokrajinskem muzeju Koper, 12. aprila 2018, je virtuoz na harmoniki Marko Hatlak zasnoval kot zanimivo glasbeno potovanje od baroka preko skladb s temperamentnimi balkanskimi in ciganskimi ritmi do senzualnega sodobnega tanga. Hatlak glasbeni svet raziskuje tudi kot aranžer ter avtor skladb in pri tem ustvarja nekakšno glasbeno ogledalo tega, kar ga je dotlej navdihovalo in zaznamovalo. Prvo tovrstno srečanje iz cikla Živim umetnost želi biti navdih in spodbuda za radovedno spoznavanje glasbene umetnosti v živem stiku z njo ter kot povabilo k bolj ozaveščenem doživljanju umetnosti.

Atrij UP PEF, Gledališki prikaz Klovnovska olimpijada
Predstava, v kateri sodelujejo otroci, stari med 9. in 12. letom, in njihova mentorica za gledališko umetnost in gib, je rezultat skupnega razvijanja idej, tvorjenja zgodbe, ustvarjanja fiktivnega sveta, v katerem lahko oživijo in zaživijo najrazličnejše zgodbe, ki so plod posameznikove domišljije. Do slednje se nam vrata odprejo s pomočjo tako individualnega kot skupinskega pristopa do vsakega posameznika in vedno z zavedanjem, da je vsak člen pomemben in tvoren element, ki je pogoj za trdno, uigrano in čuječo skupino, ki skupaj deluje z enim ciljem. Pedagoški pristop k takemu načinu dela je v prvi vrsti omogočanje vsakemu posamezniku, da se izrazi na najrazličnejše načine, ter da raziskuje svoje lastne zmožnosti znotraj skupine, v kateri se počuti sprejet in varen, a hkrati čuti, da lahko v soodnosu z vrstniki raste, se primerja in napreduje. Nadaljnji korak je ozaveščanje gibov, zvokov, besed, šumov, nepravilnosti v bližjem in daljnem okolju ter znotraj lastnega telesa. Predvsem to velja za soočanje z lastnim glasovnim potencialom ter gibljivostjo telesa, kar sta, v prvi fazi, odločujoča dejavnika, s katerima stopamo v stik in odnos z drugim človekom. Tretji pedagoški korak je kako vse te elemente združiti v jasno celoto, ki bo imela trdno in koherentno strukturo, ki bo imela ritem, rdečo nit in ki bo predvsem omogočala, da vanjo vnesemo sebe ter bo zato izdelek lastna umetniška kreacija in ne samo golo posnemanje neke osebe ali dejanja.

Vljudno vabljeni.        
                                                                                     
Projektna skupina SKUM
dr. Bogdana Borota in dr. Barbara Baloh


__________________________________________________________________________
Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
 

Logotip RS za SKUM

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino