Sedem lutkovnih zgodb

datum: 30.05.2018

kategorija: Novice


Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem in Gimnazija Slovenske Konjice vabita na Sedem lutkovnih zgodb v ponedeljek, 4. junija 2018, ob 18.30 na Gimnaziji Slovenske Konjice,
  
 
Program:
 
Razvajeni vrabček
(po motivu Svetlane Makarovič)
Priredba, režija, likovna podoba in izvedba: Helena Kovač, Tjaša Knez in Vida  Sadek
 
Rdeča kapica
( po bratih Grimm)
Priredba, režija, likovna podoba in izvedba: Zlata Grofelnik, Nina Bohinc, Mateja Vuk, Andreja Gerbic, Elizabeta Šinko
 
Debela repa
(ljudska)
Priredba, režija, likovna podoba in izvedba : Lidija Gornik
 
Mravljica Marička
(Po motivu Antoona Kringsa)
Priredba, režija, likovna podoba in izvedba: Aldina Tiganj in Anja Javornik
 
Kravica Katka
(po Neptuno filmu)
Priredba, režija, likovna podoba in izvedba: Monika Potočnik, Mojca Rankl
 
Vikin čarobni kaktus
(Judita Rajnar)
Priredba, režija, likovna podoba in izvedba: Nataša Levstek, Tina Tambolaš
 
Larina velikanska skrivnost
(po Angeliki Glitz)
Priredba, režija, likovna podoba in izvedba: Tadeja Mali., Indira Omerović, Tina Premk, Lidija Dobovšek
 
 
Pri izbirnem predmetu Lutkarstvo so se študentje tretjega letnika vis. strok. štud. prog. prve stopnje Predšolska vzgoja preizkusili kot avtorji lutkovne predstave. Opravili so repertoarni izbor, kar pomeni, da so med vsemi zgodbami tega sveta izbrali tisto svojo. Potem so se vprašali, o čem pravzaprav zgodba govori. Njihove predstave govorijo o samostojnosti, o sprejemanju drugačnosti, o sodelovanju, prijateljstvu, iskanju sreče, o človeški naivnosti … Vam to zveni znano? V  predstavah boste srečali mravlje, kaktusi, čarovnice, volkovi, kravice, pošasti,  zato da laže spregovorijo o nas samih. Potem je potrebno odgovoriti na tisto glavno gledališko vprašanje - kako?  Kot vedno je tudi tokrat sledila velika odločitev … Nastale so prve skice, potem pa se je predavalnica  spremenila v delavnico polno blaga, papirja, kartona in drugega materiala, pa lepila in barv … Rodile so se nove osebe, ki jih je bilo potrebno oživeti. Pojavili so se novi pravljični, nepoznani in prepoznavni svetovi. Oživele lutke so stopile na oder. Potem je nastopilo vprašanje, ali bodo lutke ubogale animatorje ali animatorji lutke. Kadar je prišlo do medsebojnega sodelovanja, je bila predstava že skoraj gotova. Le še vaja je bila potrebna. Brez tega ni umetnosti.
 
Čas na koncu leta ni bil naš prijatelj, zato smo še toliko bolj stopili skupaj; lutkarstvo je namreč za bodoče diplomirane vzgojiteljice zadnji predmet. Sedaj jim bodo lutke stale ob strani tudi v njihovih igralnicah. Zdaj poznajo veliko njihovih skrivnosti.

Mentorica
izr. prof. Jelena Sitar Cvetko
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino