Gostujoči predavanji priznanih španskih pisateljev

datum: 05.11.2018

kategorija: Novice


UP PEF vabi na gostujoči predavanji Juana Kruza Igerabide Sarasola in Benata Sarasola, večkrat nagrajena španska pisatelja, ki bosta Slovenijo obiskala v okviru jesenskega dela Festivala Pranger in na povabilo založbe Malinc.

Novembrsko gostovanje po Sloveniji bosta sklenila na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kjer bosta študentom in drugim poslušalcem pripovedovala o motiviranju za branje s pomočjo poezije (Juan Kruz Igerabide Sarasola) in o sodobni baskovski poeziji (Benat Sarasola).

Predavanji bosta potekali v četrtek, 15. novembra 2018, med 8.30 in 10.00 v predavalnici FM3 (pritličje UP PEF, Cankarjeva 5, Koper). Predavanji bosta v angleščini.

CARTEL FB3


_______________________________________________________________________


Pesnik, pisatelj, predavatelj, raziskovalec Juan Kruz Igerabide Sarasola je letošnji prejemnik najvišje španske nagrade za mladinsko književnost. Sodi med najpomembnejše baskovske avtorje. Čeprav piše tudi za odrasle, je njegovo ustvarjanje v prvi vrsti namenjeno otrokom in mladostnikom.

Beñat Sarasola je baskovski avtor in mladi baskovski literarni kritik, pesnik, prevajalec in predavatelj. Na področju literarne kritike sodeluje z raznimi baskovskimi literarnimi revijami in publikacijami. Za svoje objave v časniku Berria je prejel nagrado Rikarda Arregija

Avtorja se bosta na dveh večjih večernih nastopih v Mariboru in na Bledu ter na srečanjih v vrtcih in osnovnih šolah v Rogaški Slatini, Murski Soboti, Ljubljani, Brezovici, Bazovici v Italiji, Idriji, Kopru in Trstu srečala z več kot tisoč bralkami in bralci. Med obiskom v vrtcih in osnovnih šolah bosta posebno pozornost namenila osmim v slovenščino prevedenim besedilom iz serije o Joni Juana Kruza Igerabideja (Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo, Adijo, Jona), pesniški zbirki S prstom na luni (pesniške igre) ter najnovejšemu prevedenemu besedilu Sedem noči s Paulo, ki ga je gostujoči napisal skupaj s Patxijem Zubizarreto. Prav tako se bo s prevodi svojih pesmi v slovenščini osnovnošolcem predstavil Beñat Sarasola.

Njun obisk so delno finančno podprli Španska kulturna akcija (Acción Cultural Española, AC/E), program internacionalizacije španske kulture (Programa de Internacionalización de la Cultura Española - PICE) in Baskovski inštitut Etxepare. S to turnejo Festival Pranger prvič razširja svoj program na večji mednarodni del ločeno od samega Festivala, ki je sicer namenjen predvsem kritikam slovenske poezije in prevajanju le-te.
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino