Poljska sodobna mladinska književnost

datum: 04.01.2019

kategorija: Novice


UP PEF vabi na gostujoče predavanje Poljska sodobna mladinska književnost  dr. Alicje Fidowicz z Jagielonske univerze v Krakovu na Poljskem.

Predavanje bo potekalo v sredo, 9. januarja 2019, ob 9. uri v Veliki predavalnici UP FM (III. nadstr. UP FM, Cankarjeva 5, Koper).
 

_____________________________________________________________________

Predavateljica bo najprej orisala družbeni kontekst sodobne poljske mladinske književnosti, tj. politične spremembe ter vpliv novih medijev oziroma tehnologij. V tem okviru bo predstavila knjige, objavljene po letu 1989, tj. po padcu socializma na Poljskem, in sicer v dveh obdobjih: prvem od leta 1990 do leta 2000 in drugem, ki se začenja leta 2001. Predstavila bo najbolj znane in reprezentativne poljske avtorje in avtorice, poleg tega pa tudi spremembe v sodobni poljski mladinski prozi in poeziji. 

Alicja Fidowicz je doktorandka Jagielonske univerze v Krakovu. Zanimajo jo mladinska književnost, disability studies, stiki med Poljsko in Slovenijo. Je absolventka polonistike in slavistike, avtorica knjige "Wiejskie dzieciństwo: Branko Ćopić i Tadeusz Nowak" ("Rustično otroštvo: Branko Ćopić in Tadeuš Novak") ter organizatorka dveh mednarodnih konferenc v ciklusu "Slovanski svetovi domišljije/Slavic Worlds of Imagination".

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino