Gledališko opismenjevanje v okviru Slovenskega gledališkega inštituta

datum: 18.11.2019

kategorija: Novice

 

UP PEF vabi na gostujoče predavanje in delavnico mag. Sare Jenko, kustosinje in pedagoginje Gledališko opismenjevanje v okviru Slovenskega gledališkega inštituta v ponedeljek, 25. novembra 2019, ob 16.00 v predavalnici P2 (UP PEF, Cankarjeva 5, Koper). Predavanje bo potekalo v okviru predmeta Lutke, gledališče, film nosilke Jelene Sitar Cvetko, izr. prof.

__________________________________________________________________________

Ne predavanju bodo udeleženci spoznali različne tehnike in ustvarjalne pristope za gledališko opismenjevanje otrok in mladih. Dramatika ima v gledališču in šolskem kurikulu svoje stalno mesto, vendar je v uprizoritveni umetnosti le eden od sestavnih delov predstave. Gledališka predstava namreč povezuje različna umetniška izrazna sredstva v kompleksno celoto in komunicira s temi izrazili. Pogoj za aktivno doživljanje odrskega dogajanja je sposobnost branja in razumevanja gledališkega jezika. Preizkusili bomo metode, kako mlade vpeljati v jezik gledališča, jim dati orodje za razumevanje predstav ter jih spodbujati k zavzemanju lastnih stališč do videnega na odru.

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je javni zavod, ki se ukvarja z razvojem gledališke kulture in promocijo gledališke umetnosti ter že več kot 60 let razvija vlogo osrednjega nacionalnega muzeja za področje slovenskega gledališča. SLOGI je nacionalni koordinator kulturno-umetnostne vzgoje za področje gledališča, nosilec in izvajalec projekta Gleda(l)išče in urednik spletne platforme Zlata paličica.

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino