Gostovanje operne pevke pri pevskih zborih UP PEF

datum: 23.04.2021

kategorija: Novice


Na UP PEF se v okviru 4. letnika študijske smeri Razredni pouk izvajajo izbirni predmeti Popularna glasba v prostoru in času, ki je namenjen študentom - članom Orkestra UP PEF, ter Osnove zborovodstva in Pevski zbor, ki ju obiskujejo študentje, ki pojejo v  Dekliškem in Fantovskem pevskem zboru UP PEF. Zaradi epidemije bolezni COVID-19 se ti predmeti že več kot leto izvajajo na daljavo, preko videokonferenčnega sistema ZOOM, zaradi česar je izvajanje precej oteženo.
 

Vseeno pa se visokošolski učitelji znajdejo in poskušajo študentom ponuditi kar največ. Tako je v preteklih dveh tednih na povabilo Andreje Štucin Cergol študente obiskala Martina Burger, operna pevka, ki je študirala operno petje na Glasbeni akademiji v Zagrebu (Hrvaška) in je med drugim prejela tudi rektorjevo nagrado za akademsko leto 2010. Bila je štipendistka društva Richarda Wagnerja za leto 2011, kot solistka pa je sodelovala s Slovensko filharmonijo, z Orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom HRT, s SNG Opero in baletom Ljubljana, itd. Pevcem je predstavila pravilne tehnike upevanja in petja ter z njimi »ena na ena« izvedla tudi nekaj vaj ter jih pri tem popravljala, da bodo pri pevskem ustvarjanju iz svojih glasilk lahko potegnili kar največ.

Operna pevka

 

Študentje so bili z obiskom izredno zadovoljni, povedali so, da so veliko odnesli ter si zaželeli, da jih ga. Burger obišče tudi po vrnitvi na fakulteto. Tako jim bo lahko znanja o pravilni pevski tehniki ter izvajanju predala še »v živo«, gostujoča pa se ni mogla načuditi energiji in povezanosti, ki jo je zaznati med pevci v pevskih zborih in dodala, da je prav povezanost članov ena najpomembnejših vrednot zborovskega združevanja.

 

Matija Jenko

 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino