III manifest SPEKULA

datum: 10.09.2021

kategorija: Novice


Tretja edicija Spekule 2021
s podnaslovom »POLLEN SURFACES - Art as thoughts on nature, PRAŠNE POVRŠINE - umetnost kot misel o naravi«, zajema videnje sodobnih trendov kulturno umetnostnih pojavov in umestitev umetniških del v odnosu z naravo in njeno skrb-ohranitev.

Manifest Spekula, ki bo potekal od 17. septembra do 8. oktobra v Kopru in Izoli, bodo spremljali spremljevalni dogodki, kot so predstavitve avtorjev, okrogle mize in predstavitve profesionalcev in strokovnjakov, ki se dotikajo vizualne umetnosti in širše.

Spekula III

 

PROGRAM


17. september 2021 ob 19.00 v Galeriji Insula (Izola)

RAZSTAVA SPEKULA III - Prašne površine / Pollen Surfaces

 • MIHA ŠTRUKELJ
 • URŠULA BERLOT
 • MAJA SMREKAR
 • PETER PURG
 • Kustos / TILEN ŽBONA

 

24. september 2021 ob 18.00 v Galeriji Meduza (Koper)

RAZSTAVA SPEKULA III - Diapazon pogleda / Visualizzazione in estensione

 • EDA BIRSA
 • NINA MRŠNIK
 • LARA J. MARCONI
 • Kustos / TILEN ŽBONA

 

28. september 2021 ob 18.00 v Galeriji Meduza (Koper)

PREDAVANJE / POGOVOR / ARTIST TALK
Dialog z umetnikom o umetnosti

 • GANI LLALLOSHI, TEA BIČIČ in VID LENARD

 

5. oktober 2021 ob 17.00 v Galeriji Insula (Izola)

OKROGLA MIZA / POGOVOR / ARTIST TALK
Znanost kot umetnost in umetniške produkcije

 • BORUT JERMAN, ROBERTINA ŠEBJANIČ

 

8. oktober 2021 ob 18.00 v Galeriji Meduza (Koper)

PREDVAJANJE FILMA / POGOVOR

RADOVAN ČOK - GIBLJIVA SLIKA, pogovor z direktorjem fotografije in predstavitev filma igranega Piran/Pirano.

 

SODELUJOČI


Obalne galerije Piran, Galerija Insula, Avtomatik Delovišče, PiNA, RUK, Mestna občina Koper, Ministrstvo za kulturo, Evropski sklad za regionalni razvoj, BankArt - galerija in atelje VUO UP PEF.
 

Dogodki so namenjeni promociji kulturno umetniške produkcije in specializiranih poklicev ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov na UP PEF.

 

VEČ O MANIFESTU


Narava kot del di seminacije družbenih vrednot in vpenjanja specifičnih sprememb v družbenem kontekstu o rabi in artikulaciji same rasti in potrošnje bivalnega okolja s podoživljanjem nenaravnih virov in vpliva le teh na okolje vpliva na umetnost v zadnjih letih in posveča posebno skrb in namensko konstrukcijo prav za tovrstne pojave znotraj ekoloških in naravovarstvenih družbenih pogledov. Ob takem pristopu osveščenosti, revitalizacije in vpenjanja vedenjskih sprememb se vrednote pogleda do narave zrcalijo v spremenjenih kodih umetniških stvaritev in v naravovarstvenih in sociološko – kulturnih kontekstih. Umetnikovi pogledi na ta način v zadnjih časih, poleg specifičnih epohalnih sprememb vrednot in posameznikove identitete, ob gojenju odgovornejšega ravnanja z naravo zrcalijo razmisleke in pretvorbe lastnih idej znotraj umetniških kodov, ti pa vodijo k di seminaciji odgovornejšega ravnanja do družbenih, socioloških in naravovarstvenih vrednot. »POLLEN SURFACES - Art as thoughts on nature, PRAŠNE POVRŠINE- Umetnost kot misel o naravi« se torej prevede v fenomen umetniškega modusa in širše izraženega konsenza po želji kakovostnejšega in uravnovešenega ravnanja z naravo in posredno z novim doživljanjem na novo grajenih vrednot podobe. Podoba, ki jo lahko zaznamo v sodobnem umetniškem izražanju goji tako družbene vrednote kot samo rast posameznikov. V ta namen bi si tretja edicija Spekule z naslovom »POLLEN SURFACES - Art as thoughts on nature, PRAŠNE POVRŠINEumetnost kot misel o naravi« prizadevala vpeljati širši diapazon in trajnostno udejanjala umetniške kode kot sporočilni model komunikacije ideje o umetnosti v naravovarstvenem in sociološko – kulturnem kontekstu revitalizacije in osveščenosti o pomembnosti umetniške sporočilne vrednosti lokalni skupnosti in širši regiji. Trend družbeno angažirane umetnosti se pojavlja z različnimi umetniškimi kodi in sporočili.

 

Spekula letak

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino