SPEKULA: Prašne površine / Pollen Surfaces

datum: 13.09.2021

kategorija: Novice


Po poletnem predahu 17. septembra odpiramo novo razstavo tudi v Galeriji Insula v Izoli. SPEKULA je del večletnega projekta in sodelovanja s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem. Tretja edicija SPEKULE z naslovom PRAŠNE POVRŠINE – UMETNOST KOT MISEL O NARAVI zajema videnje sodobnih smernic kulturno-umetnostnih pojavov, umestitev umetniških del v odnosu z naravo, skrb zanjo in za njeno ohranitev.

17. september 2021 ob 19.00 v Galeriji Insula (Izola)
RAZSTAVA SPEKULA III - Prašne površine / Pollen Surfaces

  • MIHA ŠTRUKELJ
  • URŠULA BERLOT
  • MAJA SMREKAR
  • PETER PURG
  • Kustos / TILEN ŽBONA 

FB event cover

__________________________________________________________________________

Avtorji razstave “Prašne površine”
V galeriji Insula v Izoli pod okriljem manifesta Spekula se tokrat predstavljajo referenčni avtorji aktualne sodobne vizualno umetniške scene, ki se pojavljajo v nacionalnem in mednarodnem okolju in so priznani kot visokokakovostni in referenčni avtorji s strani stroke. Tako se predstavlja Miha Štrukelj, slikar in eden vidnejših predstavnikov slikarstva srednje generacije obravnava podobo in njeno razsežnost tako na slikarskem nivoju kot urbani prostorski asimilaciji razsežnosti vizualne umetnosti. Štrukelj je med raznim svojim delom predstavljal slovenijo na beneškem bienalu leta 2009, prejel nagrado Pollock-Krasner Foundation, nagrado The Henkel Drawing Award, itn. Naslednji avtor oz. avtorica Uršula Berlot predstavlja predstavnico video umetnosti in novih medijev z obravnavo organsko in algoritemsko generiranih podob. Avtorica je prejemnica številnih nagrad, med njimi tudi priznanje Riharda Jakopiča, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Ljubljana, nagrade Schering Stiftung, rezidence v Kunstlerhaus Bethanien 2007, Berlin, nagrade L’exposition annuelle: Artistes en résidence à la Cité Intérnationale Universitaire de Paris, Pariz itn. Naslednja avtorica je prepoznavna Maja Smrekar, ki raziskuje polje med znanostjo in umetnostjo. Smrekarjevo uvrščajo v predstavnico tako imenovane hibridne umetnosti. Razstavljala je med več kot 20 državami in izvedla več kot 100 razstav. Med vidnejše razstavne inštitucije sodijo: MAXXI - National Museum of 21st Century Art in Rome (Italy), ZKM Karlsruhe (Germany), Musée de l`Homme (Paris, France), MAK Vienna / Vienna Art Week, Kunsthaus Wien. Med pomembnejše nagrade vsekakor sodi Zlata Nika iz festivala Ars Electronica, nagrada Prešernovega sklada. Zadnji avtor, ki zaključuje krog skupinske razstave v Insuli je Peter Purg, čigava izkušnja je tako na teoretski kot na performativni ravni ključna za izoblikovanje skupinskega manifesta v obliki grajene podobe in hibridnih objektov. Avtor je med številnimi svojimi prispevki in nominacijami tudi v vlogi kustosa oz. vodja projektov, kot. npr. Pixxelpointa, MAST - Master Module in Art, Science and Technology, DIVA - Art:Biz Innovation Ecosystem (Interreg SI-IT), konS - investigative art platform itn

__________________________________________________________________________


Sodelujoči: Obalne galerije Piran, Galerija Insula, Avtomatik Delovišče, PiNA, RUK, Mestna občina Koper, Ministrstvo za kulturo, Evropski sklad za regionalni razvoj, BankArt - galerija in atelje VUO UP PEF. 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino