Študentki UP PEF prejeli štipendijo in študijsko podporo Slovenskega Visokošolskega Sklada Sergij Tončič

datum: 29.01.2014

kategorija: Novice

 

Slovenski Visokošolski Sklad Sergij Tončič je v Dijaškem domu Srečka Kosovela v Trstu sredi januarja 2014 podelil štipendije in študijske podpore slovenskim študentom iz Dežele Furlanije Julijske krajine za leto 2013/2014, ki se izobražujejo na dodiplomskih ali podiplomskih študijskih programih in ki prispevajo k slovenski skupnosti v Italiji. Med prejemniki štipendije in študijske podpore sta tudi študentki Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Predsednik sklada Marko Kravos je na podlagi odločitve Upravnega odbora sklada, ki je na razpis prejel 30 prijav, podelil tri štipendije in 20 podpor. Štipendijo v znesku 1500 EUR je prejela Elena Rita Pesaro, absolventka dodiplomskega študijska programa Predšolska vzgoja na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Študijsko podporo v znesku od 500 do 1000 EUR pa je prejela Majla Košuta, študentka 2. letnika dodiplomskega študijska programa Razredni pouk na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

Sklad je nastal leta 1952 v spomin na umrlega sina uglednega odvetnika Frana Tončiča. Sklad se opira na sredstva, ki jih je zapustil odvetnik, na darove posameznikov, javne prispevke in na zapuščinsko volilo gospe Eme Tomažič. Sprva je slovenskim študentom iz Dežele Furlanije Julijske krajine omogočal nakup strokovne literature in pomagal socialno šibkejšim za redni študij. Kasneje je sklad nagrajeval diplomske naloge in disertacije, ki so izstopale po svoji poglobljenosti. Dandanes sklad podeljuje štipendije in študijske podpore za študijske smeri, ki so za slovensko skupnost posebnega pomena, in nagrade Zlato zrno za ustvarjalne dosežke mladih.

Več o razpisu in podelitvi si lahko preberete na povezavi www.skladtoncic.org.

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino