Predavanje v okviru Tedna UP "Sporočilo šolskega prostora"

datum: 14.03.2014

kategorija: Novice


Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta v okviru Tedna UP vabi na predavanje prof. dr. Majde Cencič „SPOROČILO ŠOLSKEGA PROSTORA“, ki bo v torek, 18. marca 2014, ob 17.00 v predavalnici P4 (drugo nadstropje) UP PEF v Kopru. 

Fizični ali grajeni šolski prostor nosi številna sporočila, ki lahko npr. poudarjajo strogo institucionalnost, ali pa odprtost, sodelovanja, gibanje, spodbuja pa tudi domišljijo,  ustvarjalnost ipd. Kot pravita Day in Midbjer (2007, str. 137), nas že prvi, četudi površen vtis prostora usmeri v to, kako bomo »brali« prostor. Dodajata, da v trenutku, ko vstopimo v notranji šolski prostor ali v zunanjo okolico šole, zaznamo prikrita, pogosto nezavedna sporočila, saj vsak prostor nekaj sporoča ali z drugimi besedami, da se iz vseh prostorov nekaj naučimo.

Posebno mlajše osebe in osebe s posebnimi potrebami so izjemno občutljive na simbolna sporočila, ki jih posredujejo stavbe. Zato poimenujejo notranje in zunanje okolje šole tudi kot tretjega učitelja (Nicholson, 2005), kot povezovalca med učitelji in starši. Glede na številna nebesedna sporočila, ki jih sprejemamo iz šolskega okolja, nas zato lahko šolski prostor navdihuje in bogati ali pa demoralizira in siromaši. 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino