V mreži služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov povezani strokovnjaki s področja vzgoje, izobraževanja, socialnega varstva in zdravstva

datum: 23.11.2016

kategorija: Novice


Združenje za otroško in mladostniško psihiatrijo v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Pedagoško fakulteto in Centerkontura, raziskovalno organizacijo vljudno vabi na posvet V mreži služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov povezani strokovnjaki s področja vzgoje, izobraževanja, socialnega varstva in zdravstva,

ki bo v torek, 29. novembra 2016, s pričetkom ob 13. uri v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije, v prostorih Državnega zbora Republike Slovenije, Šubičeva 4, Ljubljana.

Posvet je organiziran z namenom izmenjave mnenj strokovne, politične in splošne javnosti in je ključen del priprave raziskovalnega projekta Razvoj modela nacionalne mreže javnih služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Posvet bo povezovala doc. dr. Eva Klemenčič, vodja projektne skupine Ciljnega raziskovalnega projekta V5-1504.

V razvitem svetu in v Sloveniji je opaziti, da ima vedno več otrok in mladostnikov resne duševne motnje. Spodnja starostna meja nekaterih duševnih motenj se niža in premika v mladostniško obdobje. Izvajanje preventive in zgodnje obravnave na vseh nivojih in vseh področjih (ne samo zdravstvenem) je pomembno in znanstveno potrjeno za zmanjševanje in/ali preprečevanje duševnih motenj. Dobro organizirane, učinkovite, varne, kakovostne in dostopne službe pa niso zgolj v pristojnosti stroke in znanosti – v veliki meri so odraz politike. Optimalno je, da politični odločevalci razumejo varovanje duševnega zdravja otrok in mladostnikov kot naložbo za prihodnost. 
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino