Otvoritev razstave doc. mag. Tilna Žbone "Meliorizem" in otroške ustvarjalne delavnice

datum: 30.11.2016

kategorija: Novice

 

Vabimo vas na otvoritev razstave "Meliorizem", ki bo v petek, 2. decembra 2016, ob 19. uri v Hiši kulture v Pivki in na spremljevalno otroško ustvarjalno delavnico, ki bo v soboto, 10. decembra 2016, ob 10. uri za otroke od 3. do 5. leta in ob 11. uri za otroke od 6. leta dalje.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilen Žbona: Meliorizem
2. – 23. december 2016
otvoritev: 2. december ob 19. uri

Tilen Žbona (1976) je diplomiral iz slikarstva na akademiji v Benetkah in magistriral iz videa in novih medijev na akademiji v Ljubljani. Leta 2012 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani. Od leta 2013 je docent za likovno izobraževanje na Univerzi na Primorskem. Živi in dela v Kopru.

Tilen Žbona je vizualni umetnik, ki ustvarja na dveh področjih, v slikarstvu ter videu in novih medijih. Na tokratni razstavi z naslovom Meliorizem bo predstavil svoje najnovejše delo s področja novomedijske umetnosti. Delo sestavlja manipuliran video dokument o izpovedi posameznikovega pogleda na svet, ki je projiciran na poliedričen objekt in nadgrajen z uporabo obogatene resničnosti (augmented reality), v katero gledalec poljubno posega preko dekodiranih markerjev in tako soustvarja pomene posredovanega in prebranega. Delo kot celota raziskuje notranjo koherenco in konsistenco sodobnega subjekta ter njegov položaj v družbi skozi optiko meliorizma (filozofska smer, ki uči, da človeštvo s stalnim naporom razuma in volje razvija dobro in tako neprestano napreduje ter izboljšuje svet).

Kuratorka razstave je Mojca Grmek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prostorske slike
Ustvarjalna delavnica ob razstavi Tilen Žbona: Meliorizem

10. december ob 10. uri za otroke od 3. do 5. leta
10. december ob 11. uri za otroke od 6. leta dalje

Decembra bomo v Hiši kulture ustvarjali prostorske slike. Način si bomo sposodili pri vizualnem umetniku Tilnu Žboni, ki takrat razstavlja pri nas. Najprej si bomo ogledali razstavo in pri tem spoznali, kako je on ustavril prostorske slike. Sledil bo ustvarjalni del, kjer bomo najprej izdelali preproste like in predmete iz kartona, nato pa še porisali prozorne folije. Skozi risbe na foliji bomo gledali like in predmete in tako ustvarili različne prostorske slike ali prizore. Nato se bomo z njimi premikali po prostoru in pri tem mimogrede posneli še kratke videe.

Delavnica bo potekala v prostorih Hiše kulture v Pivki. Za manjše otroke je želeno spremstvo staršev. Delavnica je brezplačna. Vse potrebščine bodo na voljo.

Delavnico bo vodila akademska slikarka in pedagoginja Tanja Milharčič.
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino