Razstava iz kovčka v Mexico Cityju

datum: 08.12.2016

kategorija: Novice


Od 7. do 9. decembra 2016 so v različnih galerijah v Mexico City potekale otvoritve razstav osmih uveljavljenih umetnikov iz Slovenije in Avstrije. Razstave z naslovom Arte en la maleta - Entre la imagen y mente so produkt projekta Umetnost v kovčku (Art in a Suitcase) Vasje Nagy, kustosa in kritika za vizualne umetnosti. Med avtorji razstave je tudi mag. Tilen Žbona, akademski slikar in visokošolski učitelj na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti.

Žbona razstsava Mehiko

Projekt Umetnost  v kovčku je bil prvič izveden septembra 2010 na potovanju kustosa Vasje Nagyja po osmih evropskih mestih (Dunaj, Budimpešta, Praga, Dresden, Berlin, Ravena, Mola di Bari, Carigrad). Projekt je zastavljen kot potovanje kuratorja, ki v kovčku prenaša umetniška dela z namenom, da jih v različnih krajih predstavlja z vzpostavljanjem neposrednih razmerij med umetniškimi deli, občinstvom in umetniki. Izbor del je kot potujoča razstava, ki jo je mogoče pospraviti v kovček in jo praktično kjerkoli predstaviti na način, ki umetniškim delom v tistem prostoru najbolj ustreza. Razstavo v Mexico Cityju sofinancira Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu.

Umetniki, ki trenutno razstavljajo v Mexico Cityju, pripadajo različnim generacijam in sledijo različnim umetniškim pristopom, a vendar vse povezuje kolektivni duh v družbi. Izražajo se neposredno iz intimnega prostora in z osebno obravnavo občinstva kot člana družbe. Oblika njihovega umetniškega dela ustreza njegovi vsebini in tehniki, s katero se izvrši. Vsebino je lahko včasih težko razvozlati, popolnoma razumljiva je lahko le s kontemplacijo in študijo. Položaj kustosa med umetniškim delom in občinstvom je ta, da poskrbi, da se ideje premikajo v obe smeri, tj. umetniška dela dosežejo občinstvo in občinstvo najde prostor za umetniška dela v svojem življenju.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podatki o razstavah Arte en la maleta - Entre la imagen y mente

Kustos: Vasja Nagy.

Avtorji razstave: Vesna Bukovec, Gani Llalloshi, Eva Petrič, Günther + Loredana Selichar, Astrid Sodomka, Franz Wasserman in mag. Tilen Žbona.

Sofinanciranje projekta:
- Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo,
- Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu.

Galerije:
- Galería Tu Mamá (4ta Privada de Emiliano Zapata No. 42-1 La Asunción, Xochimilco Centro),
- Casa de La Cultura San Rafael (Rosas Moreno 110, esquina Francisco Diaz Covarruvias, 06470, Ciudad de Mexico),
- Centro de Artes y Oficios Tepito (Rivero 12, Peralvillo, Morelos, 06200 Ciudad de México).
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino