Predstavitev in delavnica pomnjenja z Nikom Škrlecom

datum: 15.03.2017

kategorija: Novice


UP PEF vabi na gostujoče predavanje in delavnico o pomnjenju Nika Škrleca, mag., državnega prvaka v pomnjenju in v recitiranju števila Pi ter igralca in voditelja oddaje Male sive celice, ki bo v četrtek, 23. marca 2017, od 14.00 do 16.00 v veliki predavalnici FM (Cankarjeva 5, Koper). Iz lastnih izkušenj bo študentom Univerze na Primorskem in drugim zainteresiranim na praktičen način predstavil uporabo mnemotehnik pri učenju. Udeležba je brezplačna.

O tehniki pomnjenja
Tehnika palače spomina je eden najstarejših znanih načinov pomnjenja, imenovana tudi metoda loci, ki so jo raziskovali in razvijali že Grki, potem pa je sčasoma izginila. Razen omemb v pop kulturi (seriji Sherlock, The Mentalist …) in uporabe na tekmovanjih v pomnjenju je razmeroma slabo poznana.  V resnici je to zelo preprosta in zabavna igra domišljije, uporaba prostorske predstave in bogatih podob, ki omogočajo nore kapacitete pomnjenja. V četrtkovi predstavitvi bo Nik Škrlec udeležencem približal pogled na spomin in pomnjenje s konkretnim srečanjem s tehniko spominske palače.

O Niku Škrlecu
Nik Škrlec (1992) je študiral dramsko igro na AGRFT. Sodeluje z različnimi gledališči in kulturnimi ustanovami. Poleg tega je slovenski rekorder v recitiranju števila Pi, saj si zapomni kar 3.141 njegovih decimalk, in je leta 2015 postal državni prvak v pomnjenju. Je tudi novi voditelj prenovljenih Malih sivih celic.

Sveža in odmevna prenova oddaje Male sive celice, ki je bila letos nominirana za medijsko nagrado Žarometi, je rezultat izjemno uspešnega sodelovanja Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete in Otroškega in mladinskega programa RTV Slovenije.
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino