Dr. Igor Saksida prometej znanosti s knjigo Kla kla klasika

datum: 02.02.2018

kategorija: Novice


Med letošnjimi prejemniki priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je na predlog Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem tudi dr. Igor Saksida. Prejel ga je za soavtorsko knjigo Kla kla klasika, ki jo je leta 2017 izdala Mladinska knjiga.

Pred tednom dni je Slovenska znanstvena fundacija (SZF) podelila nacionalna priznanja posameznikom, ki so se v letu 2017 v slovenskem prostoru najbolj odlikovali v promociji in komunikaciji znanosti in znanstvenih dosežkih. Tako je prof. dr. Igor Saksida, literarni zgodovinar in predavatelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem in Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, prejel priznanje prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v letu 2017.

Dr. Igor Saksida se strokovno ukvarja predvsem s slovensko mladinsko književnostjo in didaktiko slovenščine, je avtor več monografij in znanstvenih člankov ter učbenikov. Je najvidnejši raziskovalec mladinske književnosti mlajše generacije, ki združuje spoznanja predhodnih slovenskih raziskovalcev s sodobnimi teoretskimi izhodišči. Njegov neprecenljiv prispevek pa je tudi v tem, da želi preseči ustaljeni način spodbujanja branja pri mladih, ki očitno ne deluje vedno najbolje. Tako v družbi, ki ji branje literature ni več vrednota, išče sveže pristope, kako bi mladim približal literaturo in tudi kritično razmišljanje ter vplival na njihovo razgledanost. Njegova vizija, tj. dvig bralne pismenosti, pa se udejanja prav z njegovo izjemno prodornostjo, sistematičnim delom in odličnim smislom za timsko sodelovanje pri pripravi tako zahtevnih pristopov, ki bistveno prispevajo k čedalje večji ozaveščenosti o pomenu kritične pismenosti na nacionalni ravni.

Priznanje je prejel za uspešno oživitev klasične slovenske književnosti s pomočjo hip hopa. Povezal ju je s pomočjo premišljenih, izzivalnih in enkratnih komunikacijskih vsebin, in sicer s pomočjo raperja Roka Terkaja – Trkaja. Tako je nastala knjiga Kla kla klasika, zbirka pesmi z zgoščenko, ki na nenavaden način predstavlja slovensko poezijo. Vzpostavlja dialog z mladimi, ki šele vstopajo v svet književnosti. Tako je nastal poskus drugačnega razmišljanja o slovenski poeziji v hip hop verziji z odličnimi ilustracijami in temami, ki so v slovenski poeziji večne. Knjiga poleg pesmi vsebuje tudi smernice za razmislek in boljše razumevanje besedil.

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino