Živim umetnost: Pripovedovalsko srečanje 1001 zgodba ali kako pravljični junaki lahko živijo v nešteto različnih zgodbah

datum: 14.05.2018

kategorija: Novice


Na pripovedovalskem dogodku bomo „gnetli pravljično testo“ iz knjige 1001 pravljica Lile Prap. A testa ne bomo samo „gnetli“, bomo ga tudi dodajali, odvzemali, mešali različne tipe moke, dodajali različna semena in začimbe.

LOGO skum
  

Napisana pravljica bo osnova iz katere bomo izhajali, in ker je že originalna pravljica neke vrste izpeljanka vsem dobro poznanih klasičnih pravljic, bomo tudi mi pristavili svoj delež ustvarjalnega pripovedništva in pravljico še dodatno obarvali z lastnimi idejami.  

Pripovedovalsko srečanje bo sestavljeno iz dveh delov, prvi del bo namenjen pripovedovanju. Preko doživete pripovedi, ki se bo gibala med pripovedjo in gledališčem, vas bo pripovedovalka Samanta Kobal popeljala v pravljični svet zgodbe. Pripoved ne bo vključevala zgolj samo besed, ampak tudi rekvizite, prostor, v katerem se bo dogodek dogodil, pa že sam po sebi ponuja zanimivo scensko kuliso. Drugi del srečanja bo namenjen inetraktivnemu sodelovanju med pripovedovalko in poslušalci pri tvorjenju/pripovedovanju/igranju nove zgodbe, ki bo unikatna, neponovljiva in plod skupnega domišljijskega raziskovanja v danem trenutku.   V
 
kakšne svetove vstopamo na ta način? Kako pričeti ustvarjati zgodbo in kakšne zunanje impulze nam ponujajo rekviziti, scena, zvoki, mimika in gib? Ali lahko znotraj pravljičnega sveta razumemo stvari samo enoznačno, ali je njihov pomen večznačen in nam kot tak lahko ponuja kopico izraznih možnosti? Kako in kje najdemo pravo pot, ki nas bo pripeljala od začetka do konca? In nenazadnje, poudarek bomo namenili vprašanjem, kako otroka aktivno vpeljati v svet domišlljije, na način, da je pri svojem raziskovanju svoboden, a hkrati usmerjan v drobna in dodatna odkrivanja. Kako pomagati otroku ozaveščati uporabo in percepcijo celotne palete čutil ter kako na naraven način pričnemo z zavestno sinhronizacijo govora, glasu in telesne gibanja.    

Pripovedovalsko srečanje se bo dogodilo v Gajbli (Lazaretska ulica 7, Koper, vhod z Vojkovega nabrežja), v sredo, 16. maja 2018, ob 18. uri.  

Toplo vabljeni! 
  ________________________________________________________________
Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Logotip RS za SKUM

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino