Odprtje fotografske razstave študentov UP PEF

datum: 27.03.2019

kategorija: Novice


Študentski svet UP PEF in Foto klub PEF vabita na odprtje fotografske razstave študentov UP PEF  v okviru foto natečaja s pametniim telefonom v ponedeljek, 1. aprila 2019, ob 15.00 v atriju fakultete UP PEF (Cankarjeva 5, Koper).
  
Na odprtju bo spremljajoče besede podal izr. prof. dr. Tilen Žbona, akademski slikar in visokošolski učitelj na UP PEF, glasbeno spremljavo bo pod mentorstvom Vladimirja Batiste dodal Orkester UP PEF. Fotografije bodo postavljene na ogled do 9. maja 2019.

__________________________________________________________________________

V študijskem letu 2018/2019 je v okviru Foto kluba PEF in Centra za vseživljenjsko učenje UP PEF s podporo Študentskega sveta UP PEF potekal fotografski tečaj s pametnim telefonom. Tečaja se je udeležilo 15 študentov, ki so skupaj s fotografinjo in diplomantko UP PEF Iris Batista pridobili nova znanja o uporabi fotoaparata na naših pametnih telefonih.  Ob zaključku tečaja so bili povabljeni  k fotografskemu natečaju, na katerem so sodelovali tudi drugi študentje in zaposleni na Univerzi na Primorskem. Namen natečaja je bil pokazati, kako smo vešči opazovalci sveta okrog nas in kako lahko le-te trenutke ujamemo s telefonom, ki nam je vedno pri roki.

Tema fotografije je bila splošna. Fotografiranje s pametnim telefonom je že samo po sebi zahtevno, saj nima povsem enakih možnosti nastavitev in uporabe objektiva kot ima to malo boljši fotoaparat. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Iris Batista, Matija Jenko (ŠS UP PEF) in Andreja Sopič (UP PEF) pri razglasitvi najboljših fotografij ni imela lahkega dela. Ocenjevala je uporabo naslednjih kriterijev:
•     kompozicijska umestitev črte horizontal,
•     kadriranje,
•     vodilne linije in odsevi,
•     negativni prostor ter perspektiva,
•     simetrija in ponavljajoči vzorci.

 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino