SPEKULA - Koper vmes: okrogla miza o začasni rabi prostora v Kopru

datum: 08.04.2019

kategorija: Novice


SPEKULA
pod pokroviteljstvom Univerza na Primorskem / University of Primorska, UP PEF - Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta in Obalne galerije Piran

Okrogla miza o začasni rabi prostora v Kopru KOPER VMES
četrtek, 9. 5. 2019, ob 18.00
Galerija Loža Koper 


Sodelujejo: Alenka Korenjak (Prostorož), Sonja Leboš (UIII / AIIR Zagreb), Tina Cotič (UP PEF), Rebeka Bratož Gornik (UP FHŠ), doc. dr. Bostjan Bugaric (UP FHŠ), dr. Bea Tomšič Amon (UP PEF, članica uredniškega odbora revije AR).

MODELI ZA NOVI URBANIZEM
Participatorni urbanizem: Koper vmes

Kako osmisliti novogradnjo, ki je zaradi krize gradbenega sektorja ostala nedokončana in brez vsebine je ključna tema za trenutno stanje mesta Koper. Predlogi stroke bodo usmerjeni v razvoj začasne rabe zapostavljenem in neurejenem mestu, ki je nastalo kot posledica investitorskega urbanizma. Na podlagi raziskav se bodo razvile osnove za vsebine, ki se lahko namenijo praznim objektom v mestnem jedru. V Kopru je to mogoče predstaviti na številnih primerih, od primera Solis do obalne ceste med Koprom in Izolo ali izpraznjenega objekta Servitskega samostana. Prototipi začasne rabe nakazujejo kako lahko s preprostimi arhitekturnimi rešitvami razvijemo vsebine za preprečevanje nadaljno propadanje objekta oziroma območja. Ker politika postaja vse bolj izrazit projektant vsakdanjega življenja v mestu, kjer se mestna infrastruktura (pravica do pitne vode) in javni prostori vse bolj komercializirajo se izgubljajo osnovne pravice do mesta. Na primerih vključevanja prebivalcev pri projektih urejanja zelenih površin, participacije urejanju obalne ceste ter mapiranju problematičnih razvojnih območij se bo diskusija osredotočila na alternative mestnega razvoja z uvedno participatornega proračuna in posledično participatornega urbanizma v Kopru.  

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino