Svetovni dan filozofije: Prevrednotimo vrednote

datum: 18.10.2019

kategorija: Novice


Srečanje treh filozofov z mislimi otrok in mladostnikov

Dogodek ob Svetovnem dnevu filozofije z naslovom Prevrednotimo vrednote se bo letos odvil v Kopru, in sicer v četrtek, 21. novembra 2019, v dvorani sv. Frančiška Asiškega, ob 12.00.

Potekal bo kot forum oziroma filozofski razgovor (okrogla miza) treh filozofov:
- doc. dr. Smiljane Gartner s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru,
- izr. prof. dr. Tomaža Grušovnika s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem ter
- univ. dipl. fil. in prof. soc. Gorazda Brneta, profesorja filozofije in ravnatelja Gimnazije Ilirska Bistrica.

Dogodek je namenjen vsem, ki bi želeli prevrednotiti vrednote, in sicer osnovnošolcem, srednješolcem, študentom ter ostalim zainteresiranim. Udeležba je brezplačna.

________________________________________________________________________________

PROGRAM
Pogovor bo usmerjala moderatorka po uglašenem scenariju, in sicer kot odziv treh profesionalnih filozofov na razmišljanja otrok, zajetih v knjigi Kakšno Slovenijo si želim? V dogajanje nas bo s kratko uvodno besedo popeljal red. prof. dr. Marjan Šimenc s Pedagoške in Filozofske fakultete v Ljubljani, sicer glavni snovalec Unescovega svetovnega dneva filozofije, ob koncu foruma pa se bodo na odru pridružili še dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica in uprizorili krajši filozofični nastop.

PREVREDNOTIMO VREDNOTE
Svetovni dan filozofije 2019 bo posvečen širši temi 'prevrednotenja vrednot'. Etika kot tradicionalna filozofska disciplina si namreč zastavlja vprašanje o podobi srečnega življenja, poti, kako ga dosežemo, pravičnosti in posameznikovih dolžnostih. Med ključne moralne pojme pa spadajo tudi "vrednote". Te razkrivajo, kaj nam je v življenju zares pomembno. V geslu "Pravica za vse!" sta tako denimo izpostavljeni pravičnost in enakost. Vrednote so vedno odvisne od žive družbe in posameznikov, ki jo sestavljajo, pa tudi od okolja, v katerem živimo. Ker smo danes priča ritmu hitrih sprememb, se spreminjajo tudi vrednote in odnos do njih. Zato se Dan filozofije 2019 posveča vprašanju, ali bi morali vrednote spremeniti in jih prilagoditi novim razmeram ter kako naj jih prevrednotimo. V kolikšni meri naj torej novi izzivi, kot so podnebne spremembe, zmanjševanje števila delovnih mest zaradi avtomatizacije, nove biotehnologije, selitve prebivalstva itn. vplivajo na spreminjanje naših vrednot?

Več informacij: www.danfilozofije.net/aktualnisdf/osrednja-prireditev/

________________________________________________________________________________

PRIJAVA IN DODATNE INFORMACIJE

Elektronska prijava na dogodek poteka do 18. novembra 2019.

Organizatorji:
- Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (dr. Tomaž Grušovnik)
- Slovenska nacionalna komisija za Unesco
- Pedagoški inštitut
- Slovensko filozofsko društvo
- Društvo Jasa

Kontakt:
- dan.filozofije@gmail.com
- info@pef.upr.si
 

Dan filozofije plakat

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino