Tricikel spominov - Tomos: Narejeno v Jugoslaviji

datum: 18.02.2020

kategorija: Novice

 

TOMOS: NAREJENO V JUGOSLAVIJI

Dokumentarni film prinaša kulturološko in sociološko raziskavo fenomena Tomosa, ki je v svojih zlatih letih v primorski regiji in širše presegel golo tehnično dediščino in spisal globalno zgodbo. Potem ko so leta 1954 odprli Tovarno motornih vozil Sežana in jo nato preselili v Koper, je Tomos s svojo industrijo ob morju zamikal marsikaterega delavca iz notranjosti slovenskega in jugoslovanskega prostora. Ljudje so v Koper prihajali od vsepovsod. Zaradi neposredne bližine Trsta so se tam kalili mladi vozniki. Športni uspehi Tomosovih dirkačev in občutek varnosti, ki ga je ljudem dajal Tomos z delovnimi mesti in vpetostjo v okolje, so razumljiv ponos in vez tukajšnjih prebivalcev s Tomosom in njegovo dediščino. Tomos je bil globalna zgodba.

Po projekciji, ki bo potekala v sredo, 19. februarja 2020, ob 19.00 v Avtomatic Delovišču (pritičje Tomosovega nebotičnika v Kopru), bo sledil sproščen pogovor z ustvarjalci filma. Pridružila se nam bosta Nataša Mihelič in Peter Leban.

Avtorica: Nataša Mihelič
Režiser: Peter Leban
Direktor fotografije: Jaka Kodarin
Produkcija: Regionalni RTV center Koper
Dolžina: 54'

Napovednik: https://vimeo.com/306147088

⋆ ⋆ ⋆

TRICIKEL SPOMINOV obuja življenje in tehnično dediščino Obalnega prostora v drugi polovici minulega stoletja. Kolesa bomo zavrteli nazaj v čas in se spomnili voženj od Kopra do Izole, švercanja levisk čez mejo in … še kakšne dogodivščine. :)

⋆ ⋆ ⋆

Soorganizator: Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino