Tiskovna konferenca ob rezultatih COST raziskave E-Read

datum: 22.02.2019

kategorija: Obvestila za zaposlene


Pedagoški inštitut vabi na tiskovno konferenco ob rezultatih COST raziskave E-Read: Evolution of Reading in the Age of Digitisation, ki se je ukvarjala s primerjavo branja s papirja in branja z digitalnih predlog. Tiskovna konferenca bo potekala v ponedeljek, 25. 2. 2019, ob 11.30, v prostorih Pedagoškega inštituta, Gerbičeva 62, Ljubljana.

Med leti 2015 in 2018 je v dvainpetdesetih državah potekala COST raziskava E-Read: Evolution of Reading in the Age of Digitisation. Namen raziskave je bila primerjava branja s papirja in branja z digitalnih predlog. Rezultati niso vzpodbudni, saj (med drugim) kažejo, da je branje z digitalnih predlog, še posebej pri daljših besedilih, površinsko in plitko, pomnjenje  prebranega in koncentracija krajša, vzporedne raziskave pa kažejo na sistematično slabšanje vida pri kontinuirani rabi digitalnih naprav. V zvezi s tem smo raziskovalci in raziskovalke, ki smo sodelovali v projektu, pripravili Deklaracijo iz Stavangerja, ki bi vam jo želeli predstaviti na tiskovni konferenci, v ponedeljek, 25. 2. 2019, ob 11.30, v prostorih Pedagoškega inštituta.
 
Na tiskovni konferenci bomo sodelovali: prof. dr. Miha Kovač, član Jedrne skupina projekta E-Read in profesor na Oddelku za bibliotekarstvo; dr. Matjaž Mihelčič, M. Sc., optometrist, in prof. dr. Igor Ž. Žagar, član Upravnega odbora projekta E-Read in direktor Pedagoškega inštituta.
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino