Nov spletni časopis Alternator

datum: 28.02.2020

kategorija: Obvestila za zaposlene

 

Obveščamo vas, da je februarja začel delovati Alternator (www.alternator.science), nov spletni časopis, ki ga pišejo raziskovalci za raziskovalce ter za vse, ki jih znanost in z njo povezani razmisleki zanimajo.

V prvem naboru člankov lahko preberete doživet popis Jerneja Polajnarja, ki je v laboratoriju prisluškoval škržatkom, izsledki njegove in podobnih raziskav pa bodo morda nekoč s pridom uporabili v kmetijstvu. Kozma Ahačič se je podalna razburljivo pot raziskovanja, kje je bil v resnici natisnjen Trubarjev Katekizem – sploh ne v Tübingenu, kakor smo se učili doslej. Ksenija Vidmar Horvat analizira, zakaj vse več ljudi dvomi o pridobitvah razsvetljenstva ter razlaga, kakšno vlogo imajo pri tem družbena omrežja. Žiga Zaplotnik poskuša z znanstveno razčlenitvijo vzrokov za podnebne spremembe odgnati morebitne pomisleke, Marko Juvan pa se sprašuje, ali je mogoče, da je leto 1989 zgolj zrcalna slika leta 1968.

Uvodnik, ki sta ga spisala urednika Anja Skapin in Oto Luthar, izpostavlja vsebinske smernice: Alternator ne bo podlegal obsedenosti z vidnostjo, ki streže populistični hiperprodukciji, temveč bo znanstvenike spodbujal k (samo)kritični refleksiji. Odtod geslo novega časopisa: Misliti znanost.
 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino