Novoletno voščilo dekanje UP PEF

datum: 21.12.2020

kategorija: Obvestila za zaposlene


Drage študentke in študenti, drage sodelavke ter sodelavci!

Leto 2020, zaznamovano z epidemijo novega koronavirusa, se zaključuje. Iskreno se vam zahvaljujem za vse vaše delo, potrpežljivost, odgovornost in zaupanje, brez tega namreč ne bi mogli tako uspešno in zavzeto sodelovati in bivati skupaj. 

Vsi smo bili iznenada potisnjeni v zelo težko in zahtevno situacijo, ki preti sami osnovi našega bivanja – zdravju. Navajeni na relativno stabilnost tako zdravstveno kot ekonomsko smo zaradi epidemije osupli in včasih tudi z veliko mero nelagodja sprejemali drugačne načine komuniciranja, izobraževanja, obnašanja, bivanja nasploh. Modrost sodelavcev in mladostna zagnanost študentov sta nam pomagali, da smo tako zaposleni kot študentje UP PEF s skupnimi močmi vzpostavili drugačen način študija – študij na daljavo. Ta človeške bližine sicer ne more nadomestiti, a kljub vsemu omogoča lahko pristne, spoštljive in ustvarjalne stike. Slednje s svojim aktivnim, živahnim in učinkovitim delovanjem na predavanjih in vajah dokazujete tako študenti kot profesorji. Ne moremo pa si nerealno želeti, da bi bilo do novega leta ozirom čim prej vse po starem. Moramo namreč sprejeti, da nas je življenje pripeljalo na neko prelomno točko, ko bomo morali vsi svoj dosedanji način življenja spremeniti. Prenehati bo potrebno s pretirano storilnostjo, z nepremišljenim izkoriščanjem naravnih virov, s kopičenjem nepotrebnih in škodljivih »dobrin« in se umiriti, se obrniti vase in k sočloveku.

V takih trenutkih iskanja notranje trdnosti in mirnosti nam pomagajo glasba in umetnost nasploh, narava in branje literature. Odpirajo nam nove svetove, širijo obzorja, razblinjajo naš strah in nelagodje pred novim in neznanim, ali kot je rekel M. Štefančič v enem od svojih intervjujev: »To je dobra stran katastrofe - spet sanjamo, spet si želimo, spet hrepenimo ...«.

Želim, da bi še naprej tako odprto in ustvarjalno sodelovali ter sobivali na naši fakulteti, trenutno pač virtualno, a vseeno s pisanimi in ustvarjalnimi prispevki k prihodnosti.

Bodite zdravi vi in vsi vaši bližnji. Srečno!

dr. Mara Cotič

 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino