Slovenščina – jezik mojega dojemanja sveta

datum: 21.02.2021

kategorija: Obvestila za zaposlene


Leto je naokoli, zato ste ponovno vabljeni, da za svetovni dan materinščine, ki ga obeležujemo 21. februarja, počastimo s ponovnim srečanjem ob misli na materinščino.

A tokrat »sodobno« – virtualno. Prejšnje leto smo govorili o slovenščini kot učnem jeziku in jeziku strok, letos se posvečamo bolj intimnemu dojemanju svojega prvega jezika, in vabimo vas v literarna besedila.

Prosimo vas, da v virtualno galerijo na spodnji povezavi vnesete naslov knjige, ki jo priporočate za branje, in po želji tudi kakšen citat iz nje,

v košaro besed pa vrzite besedo ali besedno zvezo (tudi sinestezij), s katero bi poimenovali svoje (ob)čutenje materinščine.  


Na primer:
Kako bi to, kar gledam, opisala v svoji knjigi? Ne preveč realistično; jezik mora vedno odsevati globlji ustroj stvarstva, ki ga lahko izpovemo le na zelo oseben način.
(Milan Dekleva (2015): Telo iz črk. Roman o Almi. 12.)

 

Prisrčno vas vabimo, da se nam pridružite in prispevate svoje videnje/občutenje materinščine. Lepo prosimo vse z neslovensko materinščino, da zapišejo svojo besedo (besedno zvezo) v svoji materinščini, ob njej pa še prevod v slovenščino. Galerija bo odprta 21. februarja 2021, dostopna preko spletne strani UP PEF.  

Veselimo se ponovnega srečanja. 

Lepo vas pozdravljamo,
Slovenistke UP PEF

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino