Lutkovna delavnica Matije Solceta 2011

 

Življenje, ujeto v gibanje dlani 2011

Delavnica in predstava mednarodno uveljavljenega lutkarja Matije Solceta na UP PEF  

Pedagoška fakulteta je v ponedeljek, 4. aprila 2011, organizirala celodnevno delavnico lutkovne animacije s priznanim slovenskim lutkovnim ustvarjalcem Matijem Solcetom. Matija je študentkam razkril nekaj pomembnih izhodišč, na katerih gradi svoje predstave. Animacijo lutke je študentom predstavil kot zanimiv in ne prav lahek izziv, poln drobnih nalog, koncentracije, spretnosti, empatije in discipline. A ko se roka, predmet ali lutka spremeni v osebo, ki zaživi svoje življenje, je trud poplačan! V dopoldanskem delu delavnice so bile nastopajoče lutke kar roke voditelja in udeleženk, popoldne pa so iste roke oživljale objekte in material. V delavnici se je na ta način rojevalo življenje v najrazličnejših oblikah in odnosih.  

Dan se je zaključil pod slikovitim obokom spodnje avle Pedagoške fakultete Koper, ki se je spremenila v lutkovno gledališče. Matija Solce je tam izvedel predstavo Pozor, los!, s katero uspešno gostuje po vsem svetu, in tudi v Kopru je navdušil.  

V ponedeljek, 11. aprila 2011, je Solce začel dvotedensko mednarodno lutkovno delavnico v novem Lutkovnem gledališču Maribor, katere rezultat bo mednarodna študentska lutkovna predstava s premiero julija 2011 v Gračišču pri Kopru. Kot del slovenske ekipe bodo nastopile tudi tri študentke Pedagoške fakultete Koper, ki se v štajerski prestolnici že urijo v lutkarstvu. Pedagoška fakulteta tako lovi korak s sodobnim mednarodnim lutkovnim dogajanjem in se tudi s tem dejanjem aktivno vključuje v kulturno življenje okolja, v katerem deluje.  

Jelena Sitar - Cvetko  

   

matija solce na PEF
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino