11. Teden UP PEF in 1. ArtPEF 2014


Od 9. do 18. aprila 2014 je na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti potekal 11. Teden UP PEF. Letošnjo tradicionalno prireditev so zaznamovali umetniški dogodki, ki so bili prvič združeni pod imenom ArTPeF. Izvedli so se v okviru umetniške dejavnosti fakultete, ki se je razvijala predvsem v zadnjih desetih letih pod okriljem Univerze na Primorskem. Korenine fakultete pa segajo 40 let nazaj, v leto 1974, ko se je na Obali začelo izobraževati prve učitelje. V sklopu tedna UP PEF so se zvrstili različni dogodki: predavanja, znanstveni sestanek, dve razstavi, športne aktivnosti, čajanka, delavnice, natečaj in akcija »Sapramiška išče prijatelje Botrstva«.

Letošnji Teden UP PEF, ki je potekal deset dni in na katerem se je zvrstilo deset dogodkov, je poleg umetniške dejavnosti združene pod imenom ArTPeF zajel tudi dogodke, s katerimi je bila predstavljena izobraževalna dejavnost fakultete in obštudijska dejavnost študentov dodiplomskih študijskih programov 1. stopnje Edukacijske vede, Razredni pouk in Predšolska vzgoja. Poleg tega je bila z jubilejnim 10. mednarodnim znanstvenim sestankom z naslovom »Izobraževanje za 21. stoletje – Ustvarjalnost v vzgoji in izobraževanju« predstavljena tudi raziskovalna in založniška dejavnost fakultete.

Teden UP PEF se je pričel z glasbenim predavanjem z naslovom »Osebnost in glasba Karlheinza Stockhausna« in glasbeno delavnico na temo intuitivne glasbe, ki ju je izvedel priznan interpret sodobne glasbe Michele Marelli. Nadaljeval se je še z drugimi umetniškimi dogodki ArTPeF, s koncertom in pogovorom skladatelja Tomaža Habeta, koncertom skupine študentk »Art Vocalis« UP PEF, otvoritvijo razstave predavatelja in akademskega slikarja doc. mag. Tilna Žbone ter razstave lutk študentov UP PEF.

Študenti so sodelovali tudi kot prostovoljci na 1. Istrskem maratonu, in sicer so ustvarjalno preživeli čas z otroki tekačev. S Študentskim svetom UP PEF pa so na Dekanjin dan organizirali delavnice za otroke.

Fakulteta je v sklopu Tedna UP PEF podprla tudi dobrodelno dejavnost, in sicer z akcijo »Sapramiška išče prijatelje Botrstva«. Od 14. do 25. aprila 2014 je na fakulteti gostovala Sapramiška, ki je potovala od pisarne do predavalnice in med visokošolskimi učitelji, administrativnimi delavci, študenti in tudi širšo javnostjo širila ideje projekta Botrstvo, ideje solidarnosti, človekoljubnosti in humanitarnosti. Botrstvo je projekt, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in je namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrok in mladostnikov v Sloveniji (www.boter.si).

Med dogodki izpostavljamo tudi predavanje slovitega italijanskega filozofa prof. dr. Umberta Galimbertija, ki ga je fakulteta gostila v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Koper.

Teden UP PEF se je zaključil s 13. Slavnostno podelitvijo diplom UP PEF, na kateri je diplomske listine prejelo 162 diplomantov dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete.
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino