Akademik Ciril Zlobec o ljubezni na Univerzi na Primorskem 2015


Koper, 7. oktober 2015 – Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) je v goste povabila pesnika in častnega doktorja Univerze na Primorskem, akademika Cirila Zlobca, ki je tudi eden od pobudnikov ustanovitve tretje javne slovenske univerze. Pogovor, poln pesnikove bogate življenjske izkušnje in šegavosti, je vodila dr. Barbara Zorman, z glasbo in recitacijami pa so ga obarvali študenti UP PEF. Častnemu doktorju UP in navzočim v polni avli Armerije sta uvodni pozdrav namenila rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, in dekanja UP PEF, prof. dr. Mara Cotič.

Devetdesetletni pesnik, ki je že od svojega vstopa v slovensko literaturo z znamenito zbirko Pesmi štirih leta 1953 eden najbolj branih slovenskih pesnikov, je v pogovoru za zaposlene in študente Univerze na Primorskem ter širšo javnost predstavil svoje videnje ljubezni, kot se je spreminjalo skozi šest desetletij njegovega zorenja v poeziji in partnerskem odnosu.

Akademik Zlobec je spregovoril tudi o unikatnem konceptu svoje ljubezenske lirike – »ljubezni dvoedini«. Ob tem je doživeto prebral dve pesmi iz svoje, na pomlad izdane zbirke »Ljubezen, čudež duše in telesa«.

»Ljubezen najbolj boli takrat, ko je ni« meni Zlobec, ki je bil v svojem kot običajno zabavnem in anekdot polnem razmišljanju o svetu neizprosen do zdraharstva, privoščljivosti in enoumja, ki zaznamuje slovenska ter svetovna razmerja moči. V tem kontekstu je »skupni boj za znanje« izpostavil kot svojo vizijo razvoja Univerze na Primorskem.

Legendarna Zlobčeva pokončnost in odprtost, prežeta z mehkobo njegove poezije ter šegavostjo njegovega nastopa, sta v prepletu z mladostno energijo inštrumentalne zasedbe četrtega letnika študijskega programa Razredni pouk pod vodstvom Vladimirja Batiste ter Ivana Lešnika in interpretacije Zlobčeve poezije Tine Vitez in Mihe Klanjščka, ki jo je mentorsko usmerjala Jelena Sitar Cvetko, ustvarila nepozaben večer, ta pa se je, kot poeziji pritiče, zaključil s petjem.
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino