Odprti koprski vrtovi minulo soboto privabili veliko obiskovalcev 2017


Koper, 24. junij – V soboto je svoja vrata odprlo sedem zasebnih vrtov, ki so bili prijavljeni na natečaj Najlepši vrt v mestu 2017. V okviru dogodka Odprti vrtovi Kopra, ki ga organizira bar Cameral v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, je več kot 100 obiskovalcev občudovalo skrite kotičke in skupaj s komisijo izbralo najlepšega. Prvo nagrado je prejel vrt na Kolaričevi ulici 3, ki ga ureja 95-letni Koprčan Mirko Pirc. Svoj najlepši vrt so tokrat izbrali tudi otroci, ki so se udeležili delavnice o mediteranskem rastlinstvu. Nagradili so vrt družine Orejaš na Župančičevi ulici 12.
  

Na letošnjem dogodku Odprti vrtovi 2017 je bilo poskrbljeno tudi za najmlajše, saj je Pedagoška fakultete organizirala ustvarjalno delavnico o mediteranskem rastlinstvu. V okviru delavnice so se otroci sprehodili po vrtovih, v katerih so spoznavali mediteransko rastlinstvo. Po ogledu so izbrali najlepšega in za zmagovalca ustvarili darilo. Slavnostno so ga ob zaključku dogodka v Pokrajinskem muzeju Koper predali lastniku vrta na Župančičevi ulici 12. Poimenovali so ga »Džungelski vrt«, ker ponuja zavetišče številnim živalim, kot so ptice, želve in kače.

Ostali obiskovalci so s tričlansko komisijo, ki so jo sestavljali Miloš Bartol (biolog), Mojca Maljevac (Radio Koper), Andraž Seifert (arhitekt) soglašali, da letos naziv najlepšega vrta v mestu pripada gospodu Mirku Pircu s Kolaričeve ulice 3, ki ga s pomočjo pridnih sosed ureja že 63 let. Komisijo je prepričal zaradi ekološkega in trajnostnega vidika, saj ima domiselno urejene gredice in 12 metrov globok vodnjak s pitno vodo, ki zagotavlja primerno namakanje vrta tudi v najhujših sušnih obdobjih. Drugouvrščeni vrt je vrt nekdanjega gostinskega lokala Batirame na Vojkovem nabrežju, ki ga skrbno negujeta Miriam Olivieri in Edoardo Prodan, na tretje mesto pa se je  uvrstil vrt družine Orejaš na Župančičevi ulici 12, ki je zaradi barvitosti prepričal tudi otroško žirijo.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je zmagovalcem podarila nagrade v obliki vrednostnih bonov; prvouvrščeni bon za 300 evrov, drugi in tretjeuvrščeni pa po 100 eurov, ki jih bodo lahko unovčili v Vrtnariji Marjetica Koper. Nagrade sta slavnostno predala lanskoletna zmagovalca Najlepšega vrta 2016, zakonca Čalija, ki sta ob zaključku dogodka povedala, da je njun vrt še bolj dehteč in rodoviten, odkar sta ga lani prijavila na natečaj. S tem sta Koprčane tudi javno pozvala, da se naslednje leto prijavijo na natečaj v čim večjem številu in tako pokažejo prelepe vrtove, ki predstavljajo pomemben del mesta in ohranjajo kolektivni spomin.
 
Letošnji sprehod po koprskih vrtovih je razkril, da se mestni prebivalci vedno bolj zavedajo pomena samooskrbe, saj so na večini vrtov posajena zelišča in zelenjava. Organizatorji tudi za naslednje leto obljubljajo pester program, ki ga bodo razširili z izobraževanjem za odrasle obiskovalce s strokovnimi delavnicami o oskrbi, rastlinju in o zgodovini vrtov. Tako si bodo organizatorji še naprej prizadevali povezati občane in razkriti skrite zelene kotičke mesta, s čimer bodo poskušali spodbuditi krajane k širitvi zasebnih zelenih površin v mestu.

Dogodek so podprli tudi Mestna občina Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem ter številni drugi, ki se zavedajo pomena tovrstnih prireditev za lokalno skupnost.

Fotografije si lahko ogledate na FB strani Marjetice Koper.
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino