Doživljajski pedagogi na Debelem rtiču 2017


Od 25. do 27. avgusta je v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič in v okolici potekala prva poletna šola doživljajske pedagogike v Sloveniji, ki se je osredotočila na področje vzgoje in izobraževanja. Organizirala sta jo Zavod za socialno pedagogiko in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem.

Zavod za socialno pedagogiko je bil ustanovljen pod okriljem Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki izobražuje bodoče socialne pedagoge. Deluje z namenom povezovanja, pomoči strokovnjakov za različne oblike socialnega vključevanja, zapolnitve vrzeli v regiji in razvoja alternativnih programov za mlade.

Tako je zavod od 25. do 27. avgusta 2017 na Debelem rtiču in v okolici izvedel poletno šolo, na kateri je več kot 60 prijavljenih študentov in učiteljev ter drugih zainteresiranih iz Slovenije in tujine spoznalo doživljajsko pedagogiko v vzgoji in izobraževanju ter odkrilo njeno vzgojno moč.

Vodilne teme poletne šole so se navezovale na doživljajsko pedagogiko v institucionalni vzgoji (vrtci in šole), trening preživetja v naravi (v dolini reke Glinščice), pomen socialnih veščin kot ključnih dejavnikov doživljajske pedagogike in umetniške delavnice. Prav tako je bila predstavljena filozofija indijanske vzgoje, saj so udeleženci v indijanskih šotorih spoznavali stare rituale in modrosti.

Poletne šole so se poleg sodelavcev s pedagoške fakultete v Kopru udeležili tudi tuji vabljeni predavatelji, to so prof. dr. Torsten Fischer in doc. dr. Ivana Borić Jeđud, kakor tudi slovenski ustanovitelj doživljajske pedagogike prof. dr. Mitja Krajnčan.

Organizatorja poletne šole si z njeno izvedbo prizadevata poglobiti sodelovanje socialnih pedagogov, ustvariti izmenjavo izkušenj študentov in učiteljev ter razširiti pomen socialne pedagogike v obalno-kraški regiji.
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino