Socialna prepoznanost in odnos do oseb s posebnimi potrebami v dobi tehnologije 2018


Mednarodna organizacija Mediterraneo senza handicap v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Pedagoško fakulteto in Središčem za Bioetiko Univerze »Sacro Cuore« iz Milana je od 23. do 26. maja 2018 v Kopru organizirala VII. mednarodni kongres na temo Socialne prepoznanosti in odnosa do oseb s posebnimi potrebami v dobi tehnologije.  

 Največji kongres, ki ga je do zdaj organizirala Univerza na Primorskem, je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Republike Italije Sergia Mattarelle ter pokroviteljstvomPapeškega sveta za kulturo, Papeške akademije za življenje iz Vatikana in Mestne občine Koper.  

Zaradi velikega zanimanja za kongres s strani slovenske strokovne javnosti je Pedagoška fakulteta 23. maja v Študentskem centru Univerze na Primorskem organizirala predkongres, na katerem je dr. Giudo Pesci, strokovni direktor inštituta ISFAR (Instituto Superiore di Formazione, Aggiornamento e Ricerca), predstavil program klinične pedagogike, ki se ukvarja z razvojem metod za delo z osebami s posebnimi potrebami. Predstavitvi programa so sledili primeri dobrih praks, ki so jih predstavljali predstavniki iz različnih vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije.  

Uradne otvoritve kongresa, ki je potekala 24. maja v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, se je udeležilo veliko uglednih gostov, kot je n. j. kardinal Gianfranco Ravasi, rektor UP prof. dr. Dragan Marušič, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, prorektorica UP doc. dr. Sonja Rutar, dekanja UP PEF prof. dr. Mara Cotič, podžupan Peter Bolčič, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, apostolski nuncij v RS Janusz Juliusz, slovenski veleposlanik v Vatikanu Tomaž Kunstelj, državna sekretarka za kulturo Damjana Pečnik, predsednica mednarodne organizacije MSH Michela Carrozino, MSH, predsednik ŠOUP Nassim Djaba, ki so v svojih pozdravnih nagovorih izpostavili pomembnost izmenjavo znanj, uveljavljanja dobrih praks pri delu z osebami s posebnimi potrebami, spodbujanja učinkovitih oblik izobraževanja, usposablja in informiranja.  

25. in 26. maja so sledile predstavitve prispevkov, ki so jih pripravili strokovnjaki iz več kot 30-ih evropskih in afriških držav, ki jih povezuje Sredozemlje. Vsebinsko so bili razdeljeni v tri sklope, to so Družina in izzivi, ki jih prinašajo posebne potrebe, Izobraževanje in izzivi, ki jih prinaša vključevanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, Položaj oseb s posebnimi potrebami v karierni orientaciji in zaposlitvi. V posameznih vsebinskih sklopih so bile z vidika družine, izobraževanja ter karierne orientacije in zaposlitve analizirane različne negativne prakse zanikanja posebnih potreb, ki smo jim v družbi priča, in ki vplivajo na to, da so posebne potrebe velikokrat spregledane. Poleg tega so bile predstavljene refleksije na temo tehnologije in posebnih potreb, in sicer kako lahko tehnologija osebam s posebnim potrebami zagotavlja večjo dostopnost okolja in priložnosti za aktivno družbeno participacijo. Potekali so tudi žariščni pogovori o tem, kako tehnologija prispeva, oz. bo v prihodnje prispevala k procesu družbenega vključevanja oseb s posebnimi potrebami. Na koncu so bili predstavljeni primeri dobre prakse in osebne izkušnje na temo prepoznavnosti posebnih potreb v dobi tehnologije.  

Več o samem kongresu sta za spletni portal UP budi povedali  prof. dr. Mara Cotič in dr. Vanja Riccarda Kiswardey, članici znanstvenega odbora VII. mednarodnega kongresa ter ostali sodelujoči.

 Foto utrip
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino