Koprski vrtovi ponovno odprli svoja vrata 2018


Bar Cameral je v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem v nedeljo, 16. septembra 2018, že tretje leto zapored organiziral dogodek Odprti vrtovi Kopra, v okviru katerega so številni udeleženci ob dobrem vinu, hrani in glasbi pokukali v skrite zelene oaze Kopra ter izbrali najlepšega, tj. vrt na Zadružni ulici 1.
 
S pomočjo strokovne komisije v sestavi vodje ljubljanskega botaničnega vrta Jožeta Bavcona, krajinskega arhitekta Etbina Tavčarja ter Jadrana in Darinke Čalija, ki sta zmagala na natečaju za najlepši vrt leta 2016, so se udeleženci dogodka podali po označenih vrtovih ter izbrali najlepše. Vrtove si je ogledal tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Razglasitev, ki jo je vodil Blaž Maljevac z Radia Koper, je ob glasbeni spremljavi Lane Petrovič in Kima Babiča potekala na vrtu samostana sv. Ane. Zmagovalci so s strani javnega podjetja Marjetica Koper prejeli vrednostni bon za nakup v Vrtnariji Marjetica, in sicer je nagrado za najlepši vrt v letu 2018, ki jo je podelil podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, prejel zeleni kotiček na Zadružni ulici 1, za katerega skrbi družina Blaževič Lapajne, drugouvrščeni vrt je na ulici Agrarne reforme, tretjeuvrščeni pa na Cankarjevi ulici. 
 
Zmagovalni vrt je majhen, vendar premore gredice z mediteranskimi zelišči, okrasnimi rastlinami in zelenjavo ter teraso in celo otroško igrišče. Ima svoj kompostnik in podzemno cisterno. Obiskovalce je zanimala tudi časovna kapsula nekdanjega lastnika Josipa Ahleka, ki so jo lastniki vrta ob obnovi hiše našli v eni od sten.
 
Na dogodku je bilo poskrbljeno tudi za najmlajše, saj je Petra Furlan s Pedagoške fakultete organizirala delavnico Lov na zaklad. Med iskanjem so otroci spoznali mediteransko rastlinstvo, izbrali najljubši vrt ter pripravili presenečenje za vse udeležence dogodka. 
 
S prireditvijo, ki jo finančno podpira Mestna občina Koper, si organizatorki Nina Krivec Rudolf (Bar Cameral) in Tina Cotič (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem) prizadevata povezati občane in razkriti skrite zelene kotičke mesta ter na takšen način spodbuditi k trajnostnemu razvoju in širitvi zasebnih zelenih površin v mestu.
 
Foto utrip: Jaka Ivančič, Andreja Sopič
________________________________________________________________________

Sponzorji:
- Mestna občina Koper,
- Radio Koper,
- Javno podjetje Marjetica Koper, d. d.,
- Vinakoper  d. o. o.,
- Študentska organizacija Univerze na Primorskem,
- Kmetijska zadruga Agraria Koper, d. o. o.,
- Mini dekor, cvetličarstvo in aranžerstvo d. o. o.


 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino