Praznovanje Dneva državnosti na festivalu Slovenija na Ohridu 2019


Od 22. do 26. junija je v makedonskem biseru potekal četrti festival Slovenija na Ohridu, ki se ga je udeležilo 500 udeležencev iz 26-ih slovenskih kulturno-umetniških društev in skupin, med katerimi so bili tudi Dekliški pevski zbor ter Orkester Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Z nastopi, ki so potekali pod častnim pokroviteljstvom predsednika parlamenta Republike Severne Makedonije dr. Talat Xhaferi in v sodelovanju s slovenskim-makedonskim društvom Alpa-Alpina, Kulturnim centrom Ohrid, občino Ohrid in slovenskim veleposlaništvom v Makedoniji ter v sklopu znamenitega Ohridskega festivala, so organizatorji počastili tudi Dan državnosti Republike Slovenije.

Festival Slovenija na Ohridu je eden izmed festivalov, ki se že četrto leto odvija v okviru prestižnih prireditev pod skupnim imenom Ohridski festival. Njegov namen je predstaviti umetnost, kulturno, običaje iz Slovenije, zato ga vsako leto podpre tudi veleposlanik Republike Slovenije v Makedoniji prof. dr. Milan Jazbec. K sodelovanju so vabljeni vsi slovenski izvajalci, od pihalnih orkestrov, zborov, mažoretk, folklornih, plesnih in glasbenih skupin, uličnih gledališč, kulinaričnih društev …, ki lahko s svojim programom pričarajo slovensko vzdušje in prikažejo delček naše bogate kulture.

Po predstavitvi sodelujočih, predanih festivalskih tablah in izmenjavi simboličnih daril je 24. junija sledilo slavnostno odprtje festivala, ki so se ga udeležili tudi predstavniki organizatorjev, izvršni direktor Aleš Breznikar in direktorica društva Alpa Alpina, sodelujoči iz kulturnega centra Ohrid, predsednica občinskega sveta občine Ohrid, predsednik Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik in veleposlanik Republike Slovenije v Makedoniji prof. dr. Milan Jazbec.

Veleposlanik je v svojem uvodnem nagovoru na predvečer državnega praznika poudaril pomembnost predstavljanja slovenske kulture v Makedoniji, ki krepi in povezuje prijateljstvo med državama. Tudi predsednik parlamenta Republike Severne Makedonije je ponosno sprejel pokroviteljsko festivala. V svoji poslanici je udeležencem dogodka sporočil, da ceni Slovence in je hvaležen za sodelovanje in vso podporo. Vsem je zaželel veliko ustvarjalne energije tudi v prihodnje.

V okviru kratkega obisku Makedonije so študentje s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod mentorstvom zborovodkinje Andreje Štucin Cergol in dirigenta Vladimirja Batiste prvič nastopili na tovrstnem festivalu. Na drugem festivalskem dnevu so v priredbi mentorjev s kvalitetnim in pestrim programom predstavili ljudsko in umetno glasbo. Spoznali so se tudi z drugimi slovenskimi društvi in makedonsko zakladnico kulture, utrdila so se prijateljstva, spletle so se vezi, preko katerih bodo nastali novi projekti, s katerimi si fakulteta želi spodbujati nadaljnji razvoj kulturno-umetniške dejavnosti. 

Foto utrip 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino