Gostovanje pevskega zbora v Sarajevu 2019


Fantje, ki pojemo v Fantovskem pevskem zboru Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, smo že takoj vedeli, da zaradi mentoričine odsotnosti v času kulturnega festivala Slovenija na Ohridu ne bomo odšli v Makedonijo, na katerem je nastopil fakultetni Dekliški pevski zbor in Orkester, zato smo od 7. do 10. maja 2019 organizirali obisk sarajevske univerze. Povezali smo se z Mešanim pevskim zborom Filozofske fakultete Univerze Vzhodnega Sarajeva in s Slovenskim društvom Ivan Cankar v Sarajevu ter se odpravili na pot. 

Bosna je lepa država, vendar na žalost še vedno pod vtisom vojne, čeprav je od konca te morije preteklo že veliko časa. Svojim gostiteljem smo želeli pokazati hvaležnost in spoštovanje, in sicer tako, da smo se naučili eno njihovo pesem. Pa se je na koncu izkazalo, da se moramo naučiti najmanj dve, če ne želimo koga užaliti, eno za Sarajevo, drugo za Pale. Tako smo tudi imeli možnost slišati in spoznati zgodovino obeh strani. Vsi, pa ni važno na kateri strani so se v času vojne borili, so bili izredno prijazni in gostoljubni. Kjerkoli smo se ustavili, so nas pogostili in z nami navezali pogovor za ceno vsaj ene lepo zapete pesmi. V Jajcu smo naleteli na domačina, ki si je življenje sicer ustvaril v Kopru, in takoj smo postali njegovi gostje. V Sarajevu smo s pesmijo omrežili vse, ki so mimo nas hodili in nas poslušali, ko smo v bistvu imeli za naša dva koncerta le odprto vajo. Na gostovanju smo namreč odšli brez prvih tenorjev, ker so zboleli tik pred odhodom. Mentorica doc. dr. Barbara Kopačin je zato celotno pot do Bosne učila »štimo« prvega tenorja dve dekleti, ki sta članici Dekliškega zbora UP PEF.

Ker na javnih vajah nismo vedeli, ali izbrana bosanska pesem ustreza okolici, smo raje odpeli Ipavčevo Slovenec sem. Ta ni nikogar užalila. Zapeli smo jo tudi na mostu reke Drine, pred »Tunelom Spasa«, v Višegradu in Andričgradu. Presenetili smo vse, najbolj pa sami sebe, ko smo koncert na Palah odpeli skoraj odlično. Naši dve novi »tenorini« sta se še bali, sta pa zato več glasu dali od sebe na drugem koncertu, ki smo ga imeli na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu.

Upamo si trditi, da so en kratek čas tudi nas omrežila dekleta, članice študentskega zbora na Palah, s katerimi smo se po uspešnem koncertu družili. Tako smo prepletali kulturi, slovensko in bosansko, ob našem pevcu in harmonikašu Tilnu Tomšiču se je mešala tudi glasba. S svojimi čistimi glasovi in značilnim melosom so nas dekleta čisto prevzela. Skupaj smo peli in plesali in ko smo se vsi ravno dobro segreli, se je prodekanica za študentke zadeve Filozofske fakultete Univerze na Palah ohladila in morali smo zapustiti prostor, kjer smo se družili. Dekleta so nas prosila, naj še malo ostanemo in gremo na pijačo, naša mentorica pa se kljub vsemu moledovanju in prošnjam s strani fantov in deklet ni omehčala, zato smo odšli na avtobus. V tistem trenutku je požela ogromno srda deklet, ki so kolebala, ali gredo na avtobus z nami ali ne. V enem trenutku so bile pripravljene pred našim avtobusom celo narediti živi zid, s katerim bi nas ustavile. Vse se je odlično izšlo, obljubili pa smo si, da se vidimo na naslednjem koncertu, tokrat v Kopru.

Druženje po koncertu s Slovenci v Sarajevu nam je tudi ostalo v zelo lepem spominu. Po uspešnem celovečernem samostojnem koncertu so nam pripravili neverjetno dobro in prijetno pogostitev. Najbolj so nam zadišale njihove pite (zeljanice, sirnice, krompiruše) in bureki. Pesmi, ki smo jih po koncertu peli ob harmoniki, so se razlikovale od tistih na Palah, smo pa veseli, da smo tem ljudem vsaj za kratek čas prinesli košček Slovenije, saj se je marsikateremu poslušalcu ob našemu petju, tako na odru kot v bolj sproščenem vzdušju, zarosilo oko.

Naš prvi kulturno-umetniški izlet in prva izkušnja predstavitve zbora izven okvirov fakultete, Kopra in Slovenije je bila nepozabna predvsem iz vidika prepletanja različnih umetnosti, glasbe in petja različnih narodov. Bilo je neponovljivo in nepozabno.

Fantovski pevski zbor UP PEF

Foto utrip
 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino