Fakulteta odprla svoja vrata 2019


Od 27. do 31. maja 2019 je na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem (UP PEF) potekal že 16. Teden UP PEF, v okviru katerega je fakulteta odprla svoja vrata. Teden se je pričel z umetniškimi dogodki ter zaključil z delavnicami za otroke in informativnim dnevom za podiplomski študij.

Vsako leto želi UP PEF širši javnosti pokazati dosežke študentov in visokošolskih učiteljev, ki so jih ustvarili in dosegli v okviru študijskih programov in projektov. S tem namenom je fakulteta odprla svoja vrata in povabila tako lokalno skupnost kot drugo zainteresirano javnost. Vendar niso se zvrstili samo dogodki, ampak tudi dobrodelni akciji, saj se je na fakulteti zbiralo plastične zamaške s Palčico Pomagalčico in šolske zvezke v okviru Karitasa.

Okusi umetnosti
Torek, 28. maja, je bil dan za umetnost. Umetniški dogodki v okviru Tedna UP PEF so del promocije projekta Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo (SKUM), ki združuje 32 konzorcijskih partnerjev, od tega 26 vzgojno-izobraževalnih zavodov. Aktivnosti se izvajajo v sodelovanju z umetniki in kulturnimi ustanovami (več na www.skum.si). Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Eden od ciljev projekta SKUM je ustvarjanje okolij, ki spodbujajo izražanje ustvarjalnega potenciala v različnih umetniških medijih. V ta namen sta bili v samostanu sv. Ane v Kopru izvedeni dve delavnici, ki sta ju vodila kiparka Urša Toman in literat Vanja Pegan. Udeleženci so bili spodbujeni k iskanju izraza v dveh medijih: haikuju in kipu. S tovrstnim obujanjem ateljejsko zasnovanih delavnic se želi pokazati pomen vnašanja umetniških principov kreativnosti in sodelovanja v vzgojno-izobraževalno delo, pa tudi v izobraževanje bodočih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Cikel ateljejsko zasnovanih delavnicah Okusi umetnosti je bil uspešno predstavljen v aprilu na Kulturnem bazarju 2019. Nekaj dosežkov udeležencev delavnic je bilo do konca junija razstavljenih v atriju UP PEF. 
 
Na celodnevnem umetniškem dogodku v samostanu sv. Ane v Kopru so se ob 17. uri predstavili tudi študentje 1. letnika magistrskega študijskega programa Razredni pouk in erasmus študenti iz Belgije, ki so v okviru izbirnega predmeta Lutke in gledališče v razredu nosilke in mentorice izr. prof. Jelene Sitar Cvetko pripravili kamišibaj predstavo. Prireditev se je zaključila ob 19.30 z glasbeno čarovnijo Fantovskega in Dekliškega pevskega zbora UP PEF, ki je pod mentorstvom dr. Barbare Kopačin in Andreje Štucin Cergol predstavil svoje celoletno ustvarjanje v okviru v okviru študijskega procesa.

Karierni dan na UP PEF

UP PEF in Karierni center UP sta v četrtek, 30. maja, na fakulteti organizirala Karierni dan za študente in diplomante UP, na katerem jim je bilo omogočeno mreženje med sodelujočimi in izmenjava koristnih informacij s področja dela gostujočih organizacij, predstavljene so bile tudi kompetence, ki jih delodajalci zasledujejo pri diplomantih. V okviru dogodka je potekala še delavnica pisanja CV z izr. prof. dr. Dejanom Hozjanom ter hitri razgovori z gostujočimi delodajalci v okviru "Zaposlitvene kavarne".

Dan odprtih vrat za najmlajše in informativni dan za podiplomski študij
Študentski svet UP PEF je za otroke iz obalnih vrtcev in šol v petek, 31. maja, dopoldan priredil tradicionalne delavnice. V okviru letošnjega dogodka so študentje s pomočjo visokošolskih učiteljev in sodelavcev Giuliane Jelovčan, Bojane Kralj, dr. Marine Volk, dr. Sanele Mešinović, dr. Petre Furlan organizirali gibalno-glasbeno in naravoslovno delavnico ter delavnico matematičnih iger, s pomočjo katerih so otroci pridobili nove veščine, praznovali svetovni dan športa in tudi spoznali fakulteto.

V popoldanskem času je na fakulteti sledila predstavitev magistrskih študijskih programov (Inkluzivna pedagogika, Izobraževanje odraslih in razvoj kariere, Razredni pouk, Socialna pedagogika, Zgodnje učenje) in doktorskih študijskih programov (Edukacijske vede, Zgodnje učenje in poučevanje) ter postopek v vpisa.

Koncert Orkestra UP PEF
Za zaključek Tedna UP PE je poskrbel Orkester UP PEF, ki je pod mentorstvom Vladimirja Batiste v petek, 31. maja, gostoval v KUD Sloga v Črnem Vrhu.

Foto utrip
 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino