Nagrajen inovativni študentski projekt, ki približuje umetnost ranljivim skupinam 2019


20. maja je Slovensko muzejsko društvo podelilo Častna Valvazorjeva priznanja, ki so ga prejeli sodelujoči v projektu TACTUS, med katerimi je tudi dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Ob mednarodnem muzejskem dnevu so bila 20. maja v Narodni galeriji Ljubljana podeljena Valvazorjeva odličja, nagrade in priznanja zaslužnim osebam, ki so v preteklem letu na različne načine obogatile muzejsko dejavnost v Sloveniji. Med prejemniki je interdisciplinarna skupina strokovnjakov pod vodstvom dr. Jerneje Herzog z mariborske pedagoške fakultete, ki v Umetnostni galeriji Maribor že vrsto let razvija programe približevanja umetnosti slepim in slabovidnim.

V utemeljitvi so zapisali, da so v študijskem letu 2017/2018 pričeli s projektom TACTUS - tip, aktivnost, kreativnost, tim, umetnost, slepota, ki se izvaja v okviru programa Študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK). Razvijajo ga na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kot projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem, s ciljem usposobiti študente likovne pedagogike in umetnostne zgodovine za pripravo in izvedbo didaktičnega materiala za delo s slepimi in slabovidnimi v likovni umetnosti. V projektu sodelujejo tudi Brigita Strnad iz Umetnostne galerije Maribor, Darinka Lozinšek, predsednica kulturne komisije pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih za razvijanje programov za slepe in slabovidne v Umetnostni galeriji Maribor ter dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

V avtentičnem prostoru so prilagajali izbrana umetniška dela, oblikovali manjše replike kipov, pripravljali reliefe in tipne predloge slik, ki so v izvirniku dvodimenzionalne. Razvijanje taktilnih metod omogoča ranljivi skupini spoznavanje umetniških del, kar je izjemnega pomena za osebni razvoj posameznika in za dostopnost kulturne dediščine. Študentski inovativni projekti so tako lahko odlična priložnost, kjer sodelujejo različne discipline. V povezovanju s tiflopedagogiko, umetnostno zgodovino in specialno didaktiko uresničujejo vsebine, ki jih slepi in slabovidni doslej niso mogli doživeti.

Valvazorjevo nagrado za življenjsko delo je prejela zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs, nagrado za enkratne dosežke pa so prejeli Estera Cerar in Irena Marušič za razstavo Znanje brez meja v Tehničnem muzeju Slovenije, Marija Terpin Mlinar, Milojka Magajne, Mirjam Gnezda Bogataj, Miha Kosmač, Anton Zelenc, Sandro Oblak in Polona Zupančič za razstavo Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 1914-1919 v Mestnem muzeju Idrija ter Robert Simonišek, Goran Milovanović, Kristina Simončič, Alja Fir, Adrijana Petrič, Alja Pfeifer in Matic Tršar za projekt Obrazi ekspresionizma/odtis duha v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

 
Foto: Narodna galerija Ljubljana (foto: Janko Dermastja)
 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino