Študijske izmenjave iz prve roke 2019


Vsako leto se vedno več študentov Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem odloči za mednarodno mobilnost, ki jo izkoristijo v okviru projekta Erasmus+. Program omogoča študentom in mladim diplomantom, da se v okviru svojega študija odpravijo na izmenjavo ali na prakso.

Nika Ferbežar (Pedagogika, 3. letnik v Kopru) se je v študijskem letu 2018/2019 na erasmus izmenjavo odpravila v Belgijo: »Mesto Gent je v nekaj mesecih, ko sem bivala v njem, postalo moj dom. Zasluge za to, da mu lahko v tako kratkem času rečem dom, gredo predvsem toplim domačinom pa tudi izjemni arhitekturni dediščini, na kateri sem ob sončnih zahodih preživljala lepe trenutke. Uživala sem tudi na izletih s kolesom in sprehodih ob kanalih.

Gent je pravo študentsko mesto. S tem statusom v njem živeči študentje pridobijo kar nekaj neverjetnih priložnosti preživljanja prostega časa. Meni najljubše so bile nizke študentske cene za obiske mestnih galerij in muzejev, ki so bogato opremljeni z resnično čudovitimi zbirkami. Pomanjkanje študijskih izzivov je nadomestila  ogromna sodobna knjižnica v centru mesta, v kateri sem lahko učinkovito tešila svojo željo po dodatnem znanju. V najvišjem nadstropju so namesto sten velikanska okna, ki so nam študentom omogočala pogled na tri gentske stolpe in barvite sončne zahode. Izmenjava je v moje življenje prinesla tako pozitivne kot negativne spremembe, vendar sem kljub temu vesela, da sem stopila iz svoje cone udobja in preživela semester v Belgiji

Nika Ferbe  ar erasmus  1

Hana Šlaus (Predšolska vzgoja, 3. letnik na dislocirani enoti v Slovenskih Konjicah) pa se je v prvem semestru odpravila v Španijo: »Pred odhodom na izmenjavo še nisem slišala za Huelvo, vendar mi je bila zelo všeč lokacija mesta, saj je v bližini morja in zelo blizu se nahajata letališči. Po pristanku v Španijo sem mesto hitro vzljubila. Takoj so mi bili všeč ljudje, njihova kultura, prijaznost. Počutila sem se domače.

Celoten kampus univerz je ogromen in to je bilo super, saj so bile čisto vse fakultete na enem mestu. Izbrala sem si nekaj predmetov v španščini in nekaj v angleščini. Profesorji ne znajo tako dobro angleško, zato je včasih nastal kakšen problem, ampak vse smo rešili. Vaje in predavanja so potekala v dopoldanskem, popoldanskem in večernem času. Prednost, da sem bila tuja študentka, je v tem, da sem si lahko sama izbrala skupino, v kateri sem želela biti in tako sem imela čas obiskati številna španska mesta, in sicer Malago, Cádiz, Cordobo, Rondo, Granado, Sevillo itd.. Obiskala pa sem tudi južni del Portugalske in Maroko.

Zdi se mi, da je izmenjava prava priložnost za raziskovanje in odkrivanje znamenitosti in lepot sveta, učenje oz. utrjevanje jezikov in sklepanje novih prijateljstev. Pridobila sem tudi številna nova znanja in utrdila samostojnost ter se o sebi marsikaj novega naučila. Menim, da mi je takšna izkušnja dala veliko, zato sem vesela, da sem se opogumila in sprejela izziv ter za pet mesecev odšla od doma. Erasmus+ mobilnost bi priporočila vsem, ki si želijo potovati in imajo radi različne kulture. Bila je super in nepozabna izkušnja. Vem, da se bom v Huelvo in njegovo okolico še kdaj vrnila, saj z ostalimi študenti, ki sem jih tam spoznala, še vedno ohranjam stike in jih bom verjetno še kdaj obiskala
 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino