Socialni pedagogi s Primorske na Evropski noči raziskovalcev 2019

 

Na Evropski noči raziskovalcev, ki je po Sloveniji potekala 27. septembra 2019, so sodelovali tudi Socialni pedagogi s Primorske. V Kopru so študentje magistrskega študijskega programa Socialna pedagogika pripravili delavnice za krepitev socialnih veščin, v Ljutomeru pa visokošolska učiteljica doc. dr. Mateja Marovič predavanje in delavnice na temo Vključevanje mladostnikov v širše družbeno življenje.
 
Evropska noč raziskovalcev se izvaja v okviru projekta Znanost za življenje, katerega namen je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Osrednji dogodek projekta je v Sloveniji  potekal v petih krajih: Brežicah, Izoli, Kopru, Ljutomeru in Mariboru. V Izoli in Kopru so sodelovale članice Univerze na Primorskem, med katerimi so bile tudi študentke s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, Tamara Viktorija Matkovič, Andreja Krapež, Sara Al-Daghistani, Lucija Selinšek, Špela Benčina, Manca Černe, ki so ob pomoči visokošolske sodelavke asist. Ane Bogdan Zupančič pripravile delavnico za krepitev socialnih veščin. Socialna pedagogika je namreč eden od pomembnih področij za celostni razvoj otrok, mladostnikov in odraslih, ki uporablja metode Treninga socialnih veščin. Po principu Youth to Youth so študentke izvedle nekaj sklopov zanimivih socialnih iger, ki spodbujajo sodelovanje in skupinsko delo. V dopoldanskem delu je sodelovalo pet skupin mladostnikov, gimnazijci in mladi iz programa PUM. Vsi so motivirano sodelovali v sproščenem in prilagodljivem načinu izvajanja delavnic, za zaključek pa so na skupnem plakatu kreativno izrazili svoje misli in tako pustili svoj pečat.

Evropska noč raziskovalcev je bila z novimi in vznemirljivimi znanstvenimi aktivnostmi ponovno prisotna tudi na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru, kjer je doc. dr. Mateja Marovič skupaj z nadobudnimi, vedoželjnimi in znanja polnimi dijaki in dijakinjami v okviru predavanj in delavnic s socialno pedagoškega področja v dveh delih iskala tiste dejavnike ter komponente, ki odločilno vplivajo na posameznikovo optimalno funkcioniranje v današnji družbi. Tudi ljutomerski gimnazijci so motivirano sodelovali, svoj doprinos kreativnega izražanja lastnih misli pa so strnili ob sproščenih predstavitvah plakatov in posterjev.

Foto utrip
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino