Dr. Igor Saksida prejel najvišjo nagrado na področju šolstva za leto 2019


Dan pred Svetovnim dnevom učiteljev, 3. oktobra 2019, sta Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Ljubica Marjanovič Umek podelila najvišje državne nagrade na področju šolstva. Odbor je določil, da v letu 2019 podeli enajst nagrad, šest za izjemne dosežke in pet za življenjsko delo. Nagrado za izjemne dosežke na področju visokega šolstva za leto 2019 je prejel prof. dr. Igor Saksida, ki je zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in tudi Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva so najvišje državne nagrade na tem področju, kar je izpostavil tudi letošnji slavnostni govornik predsednik Vlade RS Marjan Šarec. Letošnji prejemniki so Društvo Bravo, Katja Gruber, Branka Kovaček, Nina Jelen, Maja Ahačič, Marjana Kolenko, Mojca Dimec, mag. Lidija Golc, dr. Boris Aberšek, dr. Bojan Dekleva in dr. Igor Saksida.

Dr. Igor Saksida, profesor za slovensko književnosti na pedagoški fakulteta v Ljubljani in Kopru, je letošnji prejemnik nagrade za izjemne dosežke na področju visokega šolstva, saj je  velik spodbujevalec branja in bralne kulture. raziskuje zgodovino in teorijo mladinske književnosti ter didaktiko književnosti, piše pa tudi učbenike in priročnike. Ves čas svojega raziskovalnega in strokovnega delovanja kot član različnih društev in komisij, tudi Državne komisije za splošno maturo, razvija nove metode pouka književnosti. Tako je bil eden ključnih avtorjev pri uvajanju komunikacijskega pouka književnosti v devetletko, v zadnjem času pa se posveča predvsem spremembi maturitetnega preverjanja znanja, kar že kaže pozitivne rezultate s pomikom k problemskemu vrednotenju besedil. Svoje izkušnje in rezultate na področju povezovanja klasičnih besedil in sodobnega izkušenjskega sveta mladih predstavlja na strokovnih in znanstvenih srečanjih doma in v tujini.

Nagrajencu iskreno čestitamo.
 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino