Skrivni svet malih zverinic – mikroorganizmi drugače 2019


Na Ta veseli dan kulture je Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (UP PEF) v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper organizirala predstavitev nove knjige Dima Zupana in dr. Janje Plazar Skrivni svet malih zverinic, na katerem se ni le poslušalo avtorjev, ampak se je tudi pogledalo skozi mikroskop in spoznalo viruse in bakterije.


3. decembra je v nabito polni dvorani z otroci in odraslimi Oddelka za mlade bralce v Kopru dr. Aksinja Kermauner, nekdanja predsednica Društva slovenskih pisateljev in visokošolska učiteljica na UP PEF, ob glasbeni spremljavi Vladimirja Batiste, učitelja veščin na UP PEF predstavila avtorja nove knjige o mikroorganizmih, ki jo je letos izdala Založba Miš.

Avtorja sta bila vesela velika odziva koprske lokalne skupnosti in študentov z UP PEF, predvsem sta bila vesela, da so se predstavitve udeležili tako majhni kot veliki. Dim Zupan, uveljavljen mladinski pisatelj in Janja Plazar, doktorica biologije in visokošolska učiteljica na UP PEF sta skozi napeto in duhovito zgodbo, v kateri nastopa pet povsem običajnih osnovnošolcev in en dedek, predstavila zanimiv svet mikroorganizmov. Čisto mimogrede bralci spoznavajo, kaj so virusi in kaj bakterije, kako deluje naš imunski sistem, zakaj je cepljenje tako pomembno in za kaj so uporabni antibiotiki. Knjiga je zanimiva tako za otroke, ki se s svetom mikrobov šele spoznavajo, kot odrasle, ki jim zapleteni biološki pojmi nikoli niso bili pravilno pojasnjeni.

O knjigi prof. dr. Igor Saksida (UP PEF in UL PEF) med drugim pravi: »Magična in jako učena formula te knjige je torej: prijatelji/-ce + pustolovščina + smeh + radovednost + mikroskop + učenjak + povečane svedraste bakterije + zelenitis + klop za ušesom = bralni žuuuuur! Ma čisto res!«

Foto utrip
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino