Kako si ustvariti svojo priložnost 2020


V torek, 14. januarja 2020, je v prostorih Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem v okviru Alumni kluba UP PEF in na povabilo Študentskega sveta UP PEF potekalo gostujoče  Ustvari si svojo priložnost, ki sta ga pripravila Tjaša Ban, nekdanja študentka UP PEF, in Matija Goljar, soustanovitelj Ustvarjalnika in nekdanji voditelj oddaje Štartaj Slovenija!, na POP TV. 


Matija Goljar je predavanje začel s predstavitvijo njegove mini raziskave, ki jo je opravil med bivšimi sošolci ugledne gimnazije. V raziskavi je ugotovil, da karierni uspeh ni odvisen od učnega uspeha v času izobraževanja, kar je potrdila tudi Tjaša Ban, ki je postala ustanoviteljica uspešnega in posebnega slovenskega startupa.

Tjaša, diplomantka univerzitetnega študijskega programa Pedagogika na UP PEF, je študente in druge udeležence dogodka popeljala po poti uspeha, ki jo je morala prehoditi, da je sedaj uspešna podjetnica in mentorica mladim, nadobudnim podjetnikom. Vse se je začelo, ko je v okviru študentskega dela spoznala Patricijo Kragelj, s katero sta nekega dne gledali dokumentarec o dirkalnih kamelah, ki jih pred tekmo hranijo s krmo z veliko sladkorja, kar pa povzroča zakisanost in težave z plodnostjo. Odločili sta se, da s pomočjo veterinarja in nutricionista naredita kakovostno hrano za kamele in z njo prodreta na arabski trg. Odpravili sta se na kmetijsko-živilski sejem v Oman, kjer sta kot ženski poslovnici poželi veliko zanimanja in interesa za hrano. Kot pove Tjaša, je bila to odlična priložnost, da sta od potencialnih kupcev izvedeli, zakaj jim je hrana všeč in če ne, zakaj ne. Ko sta se vrnili domov sta pridobljene informacije uporabili za izboljšanje samega produkta. Čez dva meseca sta se ponovno odpravili na sejem, tokrat v Dubaj, bolj pripravljeni. Ugotovili sta, da morata dobiti distributerja in ne posameznih kupcev, zato sta temu prilagodili strategijo. Uspelo jima je, kmalu po sejmu v Omanu, sta z distributerjem podpisali polmilijonsko pogodbo. 

Naučili sta se veliko o arabskem bontonu, Tjaša je izpostavila dejstvo, ko se z njimi nekaj ustno dogovoriš, to velja, tudi če ni zapisano in navedeno v pogodbi, kar ne velja za našo družbo. Z njuno hrano kamele oskrbuje približno 200 Arabcev, ki pravijo, da jim odlično dene. Krvne analize nakazujejo na kvaliteto hrane, prav tako pa kamele, ki se hranijo s to hrano, dosegajo odlične rezultate.

Gosta sta poudarila, da je pomembno, da so študentje tekom študija angažirani na čim več področjih, saj tako pridobivajo izkušnje in krepijo socialne vezi z bodočimi delodajalci. Na koncu izobraževanja je ogromno diplomantov in magistrantov, ocene pa takrat niso več pomembne, pomembne so dodatne spretnosti, ki si jih pridobil poleg rednega študija.

Matija Jenko, ŠS UP PEF

Več informacij o Alumni klubu UP PEF
Foto utrip

 

 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino