Mednarodno odlikovanje Dekliškega pevskega zbora UP PEF 2020


V soboto, 22. februarja 2020, je v Pulju na Hrvaškem potekalo drugo mednarodno zborovsko tekmovanje, ki so se ga udeležile pevske skupine z Hrvaške in iz Slovenije. Na tekmovanju so nastopile tudi članice Dekliškega pevskega zbora UP PEF, ki so prejele zlato odličje ter odlično drugo mesto v svoji kategoriji.

Na Univerzi Pulj, Akademiji za glasbo sta Hrvaška zborovska zveza in Mešani pevski zbor Cantus PoPuli v sodelovanju s Festa Musicale 22. februarja organizirala enodnevno tekmovanje Istria Cantat, eno največjih zborovskih združenj na Hrvaškem, ki je bilo namenjeno vsem vrstam pevskih zasedb in zborov – mešani, moški, ženski, otroški, ljudski, cerkveni, klapski ... Nastopilo je 28 zasedb, ki so tekmovale v štirih kategorijah - klasični, folklorni, popularni in mešani zborovski glasbi.

Iz Slovenije so nastopili štirje zbori oz. skupine, med njimi tudi Dekliški pevski zbor Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete z zborovodkinjo Andrejo Štucin Cergol, visokošolsko sodelavko, ki na fakulteti poučuje izbirni predmet pevski zbor. Študentke dodiplomskih študijskih programov Pedagogika, Predšolska vzgoja in Razredni pouk, ki vaje pri predmetu redno obiskujejo, so z navdušenjem sprejele predlagan izziv, ki jim ga je ponudila njihova mentorica, ter se v študijskem letu 2019/2020 intenzivno pripravljale na prvo tekmovanje, ki je bilo še mednarodno obarvano.

Dekleta so nastopila v kategoriji »klasična glasba«, predstavile so se z deli slovenskih skladateljev ter svetovno zborovsko literaturo. Pri slednji so pevke muzicirale ob inštrumentalni spremljavi muzikalnih glasbenic, violinistk Nike Gačnik in Katje Dadič ter pianistke Lare Bobič. S tehtno izvedbo in ubranim petjem so pevke prepričale šestčlansko mednarodno strokovno žirijo, ki je Dekliškemu pevskemu zboru UP PEF podelil drugo mesto v kategoriji klasične glasbe ter ga uvrstil na zaključno tekmovanje za veliko nagrado Grand prix. Bodoče pedagoginje so v večernem programu še enkrat konkurirale v krogu štirih najboljših zborov iz posameznih kategorij celotnega tekmovanja.

Foto utrip

 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino