Projekt Boli MeNe 2020


Študentje so pod vodstvom mentorjev letos marca začeli z delom na projektu Boli MeNe, ki so ga osnovali z namenom ozaveščanja o fibromialgiji in pomoči osebam s tem sindromom.


Fibromialgija je kronično mišično-skeletno bolečinska motnja, za katero je značilna kronično razširjena bolečina. Spremljajo jo intenzivna utrujenost, motnje spanja, otrdelost, motnje spomina in koncentracije, motnje razpoloženja itd.

Fibromialgija je v Sloveniji še dokaj neznana bolezen. Spremlja jo stigma, o njej pa kroži mnogo mitov in drugih neresnic (na primer bolniki s fibromialgijo so »le« depresivni). Še nekaj let nazaj je v Sloveniji niso priznavali tudi nekateri zdravniki, od končne postavitve diagnoze pa preteče mnogo let. Osebe so pogosto deležne nerazumevanja s strani okolice ter so pogosteje socialno izolirane.

Namen projekta je zato ozaveščati javnost o tem sindromu ter osebam s fibromialgijo ponuditi podporo, relevantne informacije in napotke za blaženje simptomov te bolezni. Zdravila za to bolezen namreč ni, s spremembo življenjskega sloga pa lahko simptome omilimo in se z njimi naučimo živeti.

Pri projektu se še posebej osredotočajo na mlade, saj je še nedavno v Sloveniji veljalo, da je to le bolezen starejših. Veliko mladih zato v Sloveniji ni diagnosticiranih s fibromialgijo in tako ne vedo, čemu naj pripišejo simptome, ki jih ovirajo v vsakdanjem življenju.

Pobudnica projekta je Anja Klepac (študentka biopsihologije), ki je pod mentorstvom prof. dr. Gorazda Drevenška na UP FAMNIT projekt prijavila.

S Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem na projektu kot mentorica sodeluje dr. Karmen Drljić ter študentka magistrskega študijskega programa Inkluzivna pedagogika Živa Kralj.

Sodelujejo še študentje: Kaja Krajc, uporabna psihologija (UP FAMNIT); Alenka Pirih, biopsihologija (UP FAMNIT), Klara Rataj, aplikativna kineziologija (UP FVZ); Tinkara Jankovič, fizioterapija (Alma Mater Europaea); Vid Rotvejn, medicina (UL MF); Hristijan Marinkovski, računalništvo (UP FAMNIT).

Poleg dr. Drljić in prof. dr. Gorazda Drevenška pa študentje delujejo tudi pod mentorstvom dr. Tine Podlogar (UP FAMNIT), dr. Irene Štucin Gantar (dr. med., spec. pediatrije, vodja strokovnega sveta Centra za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični) in Ivana Založnika (fizioterapevt, refleksoterapevt, tuinolog in maser).

V okviru projekta je Anja Klepac nastopila tudi v oddaji Dobro jutro, kjer je spregovorila o svoji osebni izkušnji s fibromialgijo.
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino