Med finalisti priznanja Mentor leta 2019


Mlada akademija pod pokroviteljstvom Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije vsako leto podeljuje Mentor leta. Priznanje je namenjeno promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks, pa tudi osebnemu priznanju posameznih dobrih mentorjev.

Med finalisti priznanja Mentor leta 2019 je bila tudi prof. dr. Andreja Istenič Starčič z UP PEF, o kateri je predlagateljica dr. Majo Lebeničnik zapisala, da jo je mentorica vodila pri razvijanju raziskovalnih kompetenc in pridobivanju mednarodnih izkušenj ter stikov: »Pustila mi je veliko svobode, a hkrati tudi bedela nad mojim delom. Vseskozi me je navdajala z optimizmom in mi pomagala pri postavljanju prioritet. Verjela je vame, v moje ideje. Mentoričino spoštovanje mojega zasebnega življenja, izkazana empatija ter socialna opora so bili v določenih trenutkih neprecenljivi in ključni dejavniki za uspešno dokončanje doktorske disertacije.«

Letošnja 11. podelitev priznanj je potekala 24. septembra 2020 v okviru okrogle mize o mentorstvu mladih raziskovalcev v Sloveniji “Dober odnos mentor – študent je ključ do uspeha: kaj, če temu ni tako?”. Med sogovorniki je bil tudi prof. dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem.

Ob zaključku dogodka je bila imenovana mentorica leta 2019 - prof. dr. Kristina Sepčić (UL BF), preostali finalisti pa so bili prof. dr. Matej Kristan (UL FRI UL), prof. dr. Tomaž Prosen (UL FMF) in prof. dr. Robert Roškar (UL FFA) in prof. dr. Andreja Istenič Starčič (UP PEF).

Kandidatka dr. Istenič Starčič o svojem mentorskem poslanstvu: »Vidim ga predvsem v vzpostavljanju avtentičnega raziskovalnega okolja, v katerem mlademu raziskovalcu omogočim sodelovanje v mednarodnem okolju. Menim, da je za mladega raziskovalca pomembno razvijanje občutljivosti za relevantnost raziskovalnega dela tako na nacionalni kot mednarodni ravni. Predvsem mednarodna perspektiva omogoča globlji vpogled v pomen raziskav. Tudi v uredništvu revij si prizadevam za vzpostavitev ustreznih mehanizmov in spodbud za objavljanje člankov mladih raziskovalcev, za katere menim, da jih je potrebno povezati s postopki potrditve dispozicije in procesi raziskovalnega dela.«

Posnetek podelitve in okrogle mize
 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino