Skrivni svet malih zverinic prejel Zlato hruško 2020

 

Kratek ilustriran mladinski roman o pustolovščinah petih prijateljev in učenemu dedku v svetu mikroorganizmov, avtorjev Janje Plazar, doktorice biologije na UP PEF, in Dima Zupana, mladinskega pisatelja, ki je lani izšel v okviru Miš založbe, je prejel Zlato hruško – znak kakovosti otroških in mladinskih knjig.

Zlata hruška je projekt Pionirske, centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki je del Mestne knjižnice Ljubljana. Po mnenju uredniškega odbora centra, ki od leta 2010 pripravlja Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, se tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, uvrstijo med odlične izdaje leta in pridobijo pravico do znaka Zlata hruška.

Med odličnimi izdajami odbor izbere najboljše štiri knjige v štirih različnih kategorijah ter jim podeli priznanja za izvirno slovensko mladinsko leposlovno ali poučno knjigo oz. za prevedeno mladinsko leposlovno ali poučno knjigo.

Letos je med prejemniki znaka Skrivni svet malih zverinic, avtorjev dr. Janje Plazar in Dima Zupana, ki sta skozi napeto in duhovito zgodbo predstavila zanimiv svet mikroorganizmov. Čisto mimogrede bralci spoznavajo, kaj so virusi in kaj bakterije, kako deluje naš imunski sistem, zakaj je cepljenje tako pomembno in za kaj so uporabni antibiotiki. Knjiga je zanimiva tako za otroke, ki se s svetom mikrobov šele spoznavajo, kot odrasle, ki jim zapleteni biološki pojmi nikoli niso bili pravilno pojasnjeni.


O knjigi prof. dr. Igor Saksida (UP PEF in UL PEF) med drugim pravi: »Magična in jako učena formula te knjige je torej: prijatelji/-ce + pustolovščina + smeh + radovednost + mikroskop + učenjak + povečane svedraste bakterije + zelenitis + klop za ušesom = bralni žuuuuur! Ma čisto res!«
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino