(Za)govor ustvarjalnosti - dogodki ob 100. obletnici rojstva Giannija Rodarija 2020


Ob 100. obletnici rojstva italijanskega pisatelja in pedagoga Giannija Rodarija od 20. do 24. oktobra 2020 potekajo delavnice, predstavitve projektov in revije, branje Rodarijevih del, 21. oktobra 2020 pa spletni mednarodni znanstveni simpozij, na katerem bodo organizatorji Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (dr. Barbara Baloh, dr. Eda Birsa), Gajbla (Samanta Kobal) in Založba Malinc (pridr. prof. dr. Barbara Pregelj) s priznanimi gosti spregovorili o Rodarijevem delu, pripovedovanju, otroški literaturi.

Sodobna družba pričakuje in zahteva ustvarjalnost na vseh področjih življenja in dela, zato je sposobnost ustvarjanja novih smiselnih oblik in vsebin danes odločilna za uspešnost posameznika in družbe tudi na področju vzgoje in izobraževanja. Najbolj ustvarjalni pa so otroci, saj s procesom socializacije še niso prišli do trenutka, ko bi se ta možnost izgubila (Kroflič, 1999).

Enakega mnenja je tudi Gianni Rodari, italijanski pisatelj, pesnik, osnovnošolski učitelj, novinar in pedagog, ki se je pred 100 leti, 23. oktobra 1920 rodil v italijanskem mestecu Omegna. 1950 leta je izdal svoje prvo delo za otroke in mladino. Z obsežno produkcijo mladinske književnosti, pretkane z inteligentno romansko hudomušnostjo in humornostjo, v katero vstopajo motivi in teme iz vsakdanjega življenja njegovega časa (mir, vojna, izseljevanje, krivica, neenakost, svoboda …),  je veliko je prispeval k prenovi mladinske literature v Italiji. Tematike povojnega italijanskega časa 50., 60. in 70. let in Rodarijevi nadrealistični liki so zamenjali tradicionalne čarobne pravljice in bajke. Leta 1970 je za svoje delo prejel nagrado Hansa Christiana Andersena, najpomembnejše priznanje na področju mladinske književnosti. Do začetka leta 1980 je sodeloval z mnogimi časopisi in se udeležil mnogih predavanj ter srečanj na italijanskih šolah z učitelji, starši, učenci in celo z gledališkimi skupinami učencev. Umrl je 14. aprila 1980 v Rimu.

Leta 1973 je izšla Rodarijeva pedagoška mojstrovina, vademekum ustvarjalnega pripovedovanja,  La grammatica della fantasia; introduzione all'arte di inventare storie (Srečanje z domišljijo), esej z napotki za starše, učitelje in promotorje ustvarjalnega pripovedovanja. V delu avtor sporoča preprosto idejo, da če želimo biti dobri pripovedovalci, se moramo teh veščin naučiti že zelo zgodaj, v otroštvu, saj pripovedovalski talent ne zraste iz niča, potrebno ga je vzgajati in gojiti.

Rodarija smo v slovenskem prostoru spoznali že v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je Evelina Umek prevedla številna njegova dela in Srečanje z domišljijo. Svoj prostor je našel tudi v nekaterih učbeniških gradivih in berilih, tudi sodobnih. Najbolj ga pozna generacija poznih 60. in  70. let, saj je ta zrasla ob številnih njegovih knjigah in zgodbah: Pravljice po telefonu, Miška iz stripov, Modra puščica, Pravljice za igro, Vid v televizorju …

V letu, ko praznujemo več Rodarijevih okroglih obletnic in v tednu, ko praznujemo stoto obletnico njegovega rojstva, so se želeli na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, v hiši ustvarjalnega pripovedovanja Gajbli in Založbi Malinc pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper in soorganizaciji Kulturnega izobraževalnega društva PiNA pokloniti temu pomembnemu človeku, ki je menil, da je domišljija os vseh misli, literarnih del in življenja.

Od 20. do 24. oktobra 2020 bodo na različnih lokacijah in na daljavo potekale delavnice, predstavitve projektov in revije Galeb, branje Rodarijevih del, 21. oktobra 2020 pa spletni mednarodni znanstveni simpozij s priznanimi gosti prof. dr. Vanessa Roghi, prof. dr. Jack Zipes, prof. dr. Juan Kruz Igerabide, spregovorili o Rodarijevem delu, pripovedovanju, otroški literaturi ...

Po pogovoru bodo sledile predstavitve znanstvenih prispevkov slovenskih strokovnjakov prof. dr. Milene Mileva Blažić (UL PEF), doc. dr. Barbare Baloh in doc. dr. Ede Birsa (UP PEF), Samante Kobal, (Gajbla),  doc. dr. Ane Beguš (UP FHŠ), pridr. prof. dr. Barbare Pregelj (Založba Malinc) in Francisca Tomsicha (urugvajskega učitelja s slovenskimi koreninami). Dogodek bo povezovala dr. Anja Pirih, goste pa bosta v uvodnem nagovoru pozdravila župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem prof. dr. Mara Cotič.

Celoten program je objavljen na spletnih straneh organizatorjev, dogodki pa bodo v živo predvajani preko Facebook strani Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete (www.facebook.com/uppef) oz. youtube kanala (www.youtube.com/user/uppef).


doc. dr. Barbara Baloh

Celotern program
Prijava: info@pef.upr.si

 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino