Intervju z dr. Tomažem Grušovnikom v Psychology Today 2020


Intervju z dr. Tomažem Grušovnikom v Psychology Today o novi monografiji, ki je izšla pri Lexington Books

Izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik, filozof in predavatelj na UP PEF, je soourednik mednarodne monografije Environmental and Animal Abuse Denial. Za priznano mednarodno revijo Psychology Today je z dr. Grušovnikom in sourednicama monografije opravil intervju priznani kognitivni etolog Marc Bekoff – zaslužni profesor ekologije in evolucijske biologije iz Univerze v Koloradu.

Povezovalni člen monografije leži na zanikanju kot krovnem izrazu za družbene, kulturne in psihološke mehanizme, s katerimi posamezniki in družbe nadaljujejo s svojim življenjskim slogom, čeprav obstajajo številni dokazi in dejstva, da imajo ti trendi škodljive posledice za okolje, življenje drugih živali in tudi človeško vrsto.

»S knjigo nagovarjamo znanstvenike vseh disciplin in aktiviste, ki iščejo bolj celovito razumevanje nevidnih zidov, s katerimi se ovira napredek k bolj etični in trajnostni (ne zgolj človeški) prihodnosti. Zanikanje ljudem omogoča, da se zaščitijo pred zaskrbljujočimi čustvi, kot so strah pred izgubo ontološke varnosti, nemoč, krivda in grožnja njihovim individualnim in kolektivnim identitetam. Kolektivno zanikanje je nekakšen kulturni pripomoček, ki nam pomaga zadržati moteče informacije o zlorabi okolja in živali.«

Celoten intervju si lahko preberete na tej povezavi.

Z zanikanjem in izogibanjem resnici se je dr. Grušovnik ukvarjal tudi v zadnji knjigi Hotena nevednost, ki je konec leta 2020 izšla pri Slovenski matici.
 

Marko Gavriloski
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino